Svi punkeri na jednom mjestu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Knjiga "Hrvatski punk i novi val 1976. - 1987." Vinka Barica predstavljena je u maloj dvorani kluba Uljanik, a radi se o prvoj i jedinoj kompletnoj studiji o fenomenu hrvatskog punka i novog vala 70-ih i 80-ih koja sadrži više od 540 fotografija, 125 biografija bendova, 175 recenzija, plakata i memorabilija, diskografije bendova, intervjue s tadašnjim akterima punka i novog vala u Hrvatskoj.

To je samostalno autorsko izdanje Vinka Barica, solinskog akademskog slikara i strip autora. Njegov posao nije bio lagan jer u svoju povijest punka i novog vala nije uvrstio samo najpoznatija imena, vec apsolutno sve aktere te scene, do najopskurnijih bendova koji su pali u zaborav kada su srušene garaže u kojima su vježbali.

Knjiga je punkerska u još jednom smislu - financirao ju je sam autor, koji je ne samo kopao po arhivama, vec je i kontaktirao gotovo sve koji su o tom periodu imali saznanja iz prve, druge, a ponekad i trece ruke. Kao što se to cesto zbiva, cinjenica da je knjiga obavljena, ne znaci da je rad na njoj i gotov, a prije same promocije u Uljaniku autora su zaustavljali i davali mu sugestije pulski glazbenici koji su u to vrijeme bili aktivni. Nakon što se riješe neki tehnicki problemi knjigu ce pratiti i CD s glazbom iz tog razdoblja.



Baric se, pored slikarstva, bavi i crtanjem underground stripova, ilustracijom i grafickim dizajnom. Jedan je od dva vokala art punk benda Ilija i Zrno žita. Izdao je tri vlastita strip albuma: "Samo da ne propadne", "Cudnovati deponij" i "Paranormalni cimbenik", te sudjelovao na više zajednickih i samostalnih izložbi stripova i slika. Clan je zagrebacke strip grupe Komikaze. Ilustrirao je naslovnice za dva split LP-ija Patareni/Buka koji izlaze tijekom 2011., kao i više plakata za splitske underground rock bendove, koncerte i alter festivale. Takoder je vlasnik male izdavacke firme za strip IDZFS iz Solina.

Prije i nakon promocije okupljeni su u sklopu DJ programa mogli slušati pjesme iz domace punk i novovalne kuhinje, a za promociju je bio pripremljen i videoprogram. (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter