Svi pamte 1993., a Pula pamti sve godine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gotovo da i nema mjesta u Istri koje u zadnjih 15-20 godina nije bilo poplavljeno. O tome svjedoci i arhiva Glasa Istre u kojoj je u zadnja dva desetljeca pohranjeno na tisuce vijesti, reportaža i izvješca s lokacija poplavljenih podrucja na poluotoku.

Velika poplava koja je u kolovozu 1992. godine pogodila Labinštinu usporedivana je s poplavom iz 1964. godine. Poplavljene su bile sve poljoprivredne površine uz tok rijeke Raše, polja u Cepicu, Potpicnu, cijela Raška dolina, a oko Pazina je zbog zacepljenja Pazinske jame nastalo pravo jezero. Pula je takoder pretrpjela velike štete: ulice su bile preplavljene, šahtovi su prštali zbog izlijevanja oborinske kanalizacije, a podrumi kuca poplavljeni. Vodena masa poharala je i Fažanu, Valbandon, Puntiželu, Štinjan.

KATASTROFALNE ŠTETE

Podrucje Buzeta su u listopadu 1993. godine potresle nezapamcene poplave s katastrofalnim štetama. Upravo se 1993. godina spominje kao godina najjacih poplava u Istri kada su u kolovozu u dva navrata poplavljeni Bujština, Buzeština, Pazinština i Labinština. Jaka kiša prouzrokovala je izlijevanje svih rijeka i potoka praveci ogromne štete. Na podrucju Cerovlja jake su kiše uništile oko 60-ak kilometara ceste, a potpuno je bio poplavljen pogon Istarskih ciglana u kojem je voda dosezala razinu od skoro dva metra. Štete od poplava bile su vece od 285 milijardi ondašnjih dinara.



Najvece štete pretrpio je Pazin. Poplave su zadesile i Puljštinu, a u cijeloj Istri vodu za pice trebalo je prokuhavati, pa su novine pisale i o nestašici vode u trgovinama. Voda je bila zabranjena za pice na podrucju Raše, Nedešcine, Kršana i Potpicna. Zbog poplava i zatvaranja dotoka vode u blokadi su bila i tri najveca pazinska poduzeca - Puris, Pazinka i Kamen. Pula se vec pocetkom 90-ih, nakon svake obilnije kiše, usporeduje s Venecijom, a 15-ak godina kasnije takvi naslovi još su uvijek aktualni.

Iduca, 1994. godina, pamtit ce se samo po kolovoškoj poplavi u gradskoj arhivi Poreca, kada su poplavili i tavanski stropovi i prizemlja u zgradama u Porecu. U srpnju 1995. velika je poplava zadesila Grožnjan: vodena bujica prouzrocila je brojne odrone, uništeni su usjevi pšenice i kukuruza. Poplave su u rujnu 1996. prijetile naselju Tribilje u Umagu koje bi "zaplivalo" pod svakom jacom kišom. Ondašnji stanari cak su pokrenuli peticiju kojom su od Grada zatražili uredenje kanalizacije oborinskih voda. Mjesec dana ranije, usred turistickog Medulina, nastala je bara zbog obilnih kiša, ulice su poplavljene, a turisti su gacali u blatu.



U strahu da bi se mogla ponoviti poplava iz 1993., u Pazinu se 1997. organiziraju dežurstva zbog velikih kolicina kiše. U kolovozu je podrucje Cerovlja zahvatilo olujno nevrijeme za kojeg su obilne kiše izazvale bujice i poplave nanijevši velike materijalne štete na poljoprivrednim površinama. Zbog podizanja razine mora zaplivala je i Fažana, kada su poplavljeni podrumi kafica i kuca na rivi.

Sredinom listopada 1998. veliko nevrijeme pogodilo je Istru. Pazinske ulice bile su pretvorene u bujice, a došlo je do izlijevanja Raše i Pazincice. Najveca šteta bila je u opcini Cerovlje koja je zatražila i proglašenje elementarne nepogode, a stradala su i sela oko Motovuna. Vatrogasci su zbog poplava intervenirali 110 puta. U Savudriji, Ravnoj Dolini i kod Umaga evidentirani su odroni cesta. U Umagu su bile poplavljene i prostorije osnovne škole i Doma umirovljenika, a u Novigradu ambulanta. Zaplivala je i Pula: posebno upecatljiv prizor bila su Zlatna vrata koja su se pretvorila u jezero. U Rovinju je najgore bilo u zgradi Doma kulture i Zavicajnog muzeja; kiša je u potocima tekla niz stubišta zgrada. Poplava je pogodila i Porec, kada je najviše pogodena Gradska kavana.



Zbog velikih kiša u studenom 1999. poplavila je dolina Raše gdje je došlo do probijanja nasipa, a 100 hektara poljoprivrednog zemljišta bilo je pod vodom. Iz 2000. godine pamtimo jake kiše u listopadu, kada su poplavljena rubna naselja Pule, te poplave koje su u srpnju uništile cestu Sušnjevica - Kožiljak - Vozilici, sa štetom od oko 100 tisuca kuna.

Rovinj je 2002. zbog kiša zaplivao u studenom, a istog je mjeseca Rašku dolinu pogodio plimni val. Vodostaj rijeke narastao je na 170 centimetara. Ponovno je zaplivala Pazinska jama, a manje poplave pogodile su Pazin i Cerovlje. Obilni pljuskovi opet su poplavili Pulu: voda je iz šahtova pljuštala sa svih strana. Zbog poplava, tuce i odrona koji su u kolovozu pogodili Cerovlje i Buzet na tim je podrucjima proglašena elementarna nepogoda. Nadalje, poplavljena je Purisova farma, a kraj Cerovlja su vatrogasci spašavali putnike koji su pred bujicom iz automobila pobjegli - na stablo. Most preko Pazinske jame jedino je 1993. "vidio" više vode pod sobom, a poplava je stari dio grada pretvorila u poluotok.



Kaos u Puli nastao je zbog izuzetno jakih kiša u rujnu 2003. godine. Vatrogasci su ispumpavali vodu iz poplavljenih podruma kuca: plivali su bulevar, Lungomare i Portarata. Godinu kasnije nogometni stadion u Fažani postao je bazen, zaplivali su podrumi kafica na fažanskoj rivi, a problem su, osim kiša, bile i podzemne vode, koje su izlazile iz temelja kuca i podova garaža. Fažana je ponovno zaplivala u srpnju 2005., kada i Pula, dok su mjesec dana ranije obilne kiše poplavile Porec i okolicu. Zbog jakih kiša iz korita se u veljaci 2007. izlila Mirna kod Rušnjaka i voda je doslovce stigla do kuca.

ISTARSKA VENECIJA

Jako jugo i obilne padaline 2008. rezultirali su izlijevanjem mora u Puli, koja je danima slicila na Veneciju. Zbog podizanja mora zatvoren je bio i most Antenal, a proglašena je i obrana od poplave na slivu rijeke Raša. U prosincu su obilne kiše u dolini Pazincice stvorile jezero dugo tri kilometra, a poplavljena je bila i Raška dolina, dok je pazinska jama bila potpuno zacepljena. Proglašene su izvanredne mjere na cjelokupnom zaštitnom sustavu sliva Boljuncice, a poplavljeno je bilo i Cepicko polje. Nevrijeme je u studenom poharalo Pulu nakon cega su ponovno bile poplavljene brojne prometnice.



U studenom 2009. bile su katastrofalne posljedice poplava u Puli. Uništene su kuce, apartmani, poslovni prostori, automobili, maslinici… Podrumi stambenih zgrada bili su pod vodom, a gotovo da nije bilo dijela grada koji se nije našao pod vodom. Nevrijeme je pogodilo i Fažanu i Medulin, gdje su takoder poplavljene kuce, podrumi, ulice, dvorišta i njive, maslinici. U veljaci je skroz poplavljena Vela vala u Valbandonu, koji se pretvorio u jezero. Ponovno smo svjedocili potopu u dolini Raše, a pod vodom je bilo i Cepicko polje.

Pocetkom ove godine poplavljeno je naselje Valdenaga na tromedi Pule, Vodnjana i Fažane, a situacija je bila kriticna i u Šuridi i Valbandonu. U sijecnju je bila ugrožena cijela južna Istra, a samo Valbandon je bio poplavljen nekoliko dana. Kiša je posebno pogodila Medulin gdje su stanovnici iz svojih domova danima ispumpavali vodu i blato.


Podijeli: Facebook Twiter