Svi ljudski odnosi zasnovani su na ljubavi

Ilustracija (Arhiva GI)
Ilustracija (Arhiva GI)

Poštovana psihologinjo,

moram priznati da vam pišem možda zbog jednog od najbanalnijih problema. Redovito čitam vašu rubriku i, koliko god površno izgleda moj problem, odlučila sam vam se obratiti. Ne mogu podnijeti, niti prebroditi da me ostavio zbog druge. Sve se dogodilo prije skoro mjesec dana. Više puta sam sve analizirala, pokušala si objasniti i razjasniti, ali imam osjećaj da se ne mičem s mjesta. Stalno sam tužna, razočarana i vrijeme koje prolazi čini da se osjećam sve više sama. Da se razumijemo, nije to bila velika ljubav, ni veliki planovi, više obična avantura. Priznajem da sam se zaljubila i da mi je bilo lijepo. Priznajem, također, da ga nisam voljela i da sam od prvog dana bila svjesna da nismo jedno za drugoga. Jedna od onih priča koje završe prije negoli uopće započinju. A toga sam bila svjesna od početka. Da nije bilo te druge, koja sama po sebi nije uopće bitna, ne bi bilo problema. Nije me prevario, već me ostavio kad mu se za to pružila prilika. Pri kraju su već postojale trzavice i iako je bilo najpametnije prekinuti (bez obzira na drugu), niti jedno od nas nije imalo hrabrosti učiniti taj potez. Jedino što mi nije nikada spomenuo, je upravo ona. Prekinuo je, ali me nastavio zvati da bi me čuo, a istovremeno je izbjegavao bilo kakav naš susret. Uvijek je postojao neki izgovor. Neko vrijeme bilo je mirnije, a onda se situacija naglo preokrenula. Sada sam ja izbjegavala viđanje, nisam ga željela pogledati u oči i vidjeti da me više ne želi. Bilo mi je preteško pri samoj zamisli da bi mogao spomenuti drugu. E sada, najgore je to što moj problem ne prolazi. Ne razumijem zašto me toliko muči? Kako da se izvučem iz cjelokupne situacije? Unaprijed hvala.

V. M., 21

Poštovana V. M.,

prije svega želim naglasiti da niti jedan problem ili osjećaj koji nas muči nije nevažan. Svatko ima neku svoju priču koju želi riješiti, s kojom se pokušava suočiti i za svakog od nas, u tom trenutku, ona predstavlja neki teret. Vrlo je bitno prepoznati i imenovati vlastite osjećaje u različitim situacijama koje nas okružuju i koje nam se događaju. To je prvi, i najbitniji, korak prema rješenju problema. Takvi osjećaji često nas pokreću u krivom smjeru, u nama izazivaju pretjerane ili premale reakcije – ali, najbitnije je stati i razmisliti. U životu nikad ne treba trčati glavom bez obzira, odnosno brzati, jer svaki problem iziskuje vrijeme da bi bio riješen.

Ono što mogu pročitati iz vašeg pisma jest prvenstveno činjenica da, iako navodite nije bilo ljubavi, bili ste veoma zaljubljeni. Ispitajte jeste li se zaljubili u osobu koja je bila uz vas, u situaciju u kojoj ste se nalazili ili jednostavno ste bili zaljubljeni u ono što je ta osoba odnosno cjelokupna situacija u vama izazivala?

Ljubav je važna komponenta naših života, sve si ljudski odnosi zasnivaju na ljubavi i potrebama za pripadanjem. Ako pogledate stvari iz drugog kuta, shvatit ćete da ste okružena ljubavlju u njezinim različitim oblicima. Da biste se oporavili od emotivnog gubitka, radite na vlastitom samopouzdanju. Pronađite u sebi vrijednosti i prednosti. Pronađite situacije u kojima se nalazite ugodno sami sa sobom, bavite se onime čime volite. Ispunite vrijeme radošću i sigurnošću. Trenutno je vidljiva vrlo konfliktna situacija, zaljubljena ste, a ne volite, smatrate da niste jedno za drugog, ali ne možete podnijeti da ga više nemate. Potrebno je da se distancirate. Nemojte shvaćati osobno, kao da ste izgubili bitku jer je on odabrao drugu. Postoje ljudi koji nam više odgovaraju i oni koji nam manje odgovaraju.

Uzmite iz cijele situacije ono iz čega ste nešto naučili, što vas je učinilo boljim ili vam je ukazalo na greške koje ste učinili. Dajte si vremena, upoznat ćete nove ljude i okolinu. S vremenom ćete shvatiti da su neki događaji i osobe bili ugodni dok su bili uz nas, a onda iz nekog razloga postaju prošlost. Pustite da ode u prošlost i ostane tamo gdje mu je mjesto. (Luana POLEIS)

Imate li problema sa sinom ili kćerkom? Ne slažete se najbolje sa svojim šefom? Naljutili ste se na prijateljicu? Kako ćete prekinuti dugogodišnju vezu? Na ova i slična pitanja, dileme, slutnje i probleme, pomoć možete potražiti od naše psihologinje, mag. Luane Poleis. Pitanja možete poslati na e-mail adresu: redakcija @glasistre.hr i [email protected] <mailto:[email protected]>, odnosno običnom poštom na Glas Istre, 52100 Pula za rubriku "Umijeće života".


Podijeli: Facebook Twiter