Svi letovi hidroaviona otkazani do utorka, 23. kolovoza

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Hidroavioni tvrtke European Coastal Airlines (ECA) trebali bi ponovno poletjeti do kraja ovog tjedna, najavio je izvršni direktor ECA-e Klaus Dieter Martin, nakon što su bili prizemljeni prošloga tjedna, jer im je Agencija za civilno zrakoplovstvo(CCAA) privremeno oduzela dio odobrenja i svjedodžbi za letenje.

Učinjena je šteta

Svjedodžbe su ECA-i, podsjetimo, oduzete nakon što je Agencija provela inspekcijski nadzor, slijedom medijskih napisa o nizu nepravilnosti u održavanju hidroaviona, koje su potencijalno dovodile u opasnost putnike i posadu. Prema izjavama bivših zaposlenika tvrtke, koje je objavio portal Index.hr, zrakoplovi ECA-a bili su loše ili nikako održavani, a potrebni popravci obavljali su se samo na papiru, dok su u stvarnosti hidroavioni bili u vrlo lošem stanju i upitne sigurnosti.

Cijeli slučaj nanio je štetu hrvatskom turizmu, smatra Gari Capelli, gradonačelnik Malog Lošinja, jednog od otočnih gradova koji su s kopnom bili povezani hidroavionom.

- Šteta je učinjena, ponajviše našim gostima i imidžu hrvatskog turizma u cjelini. Čekali smo godinama da projekt povezivanja otoka hidroavionima započne i sada kada se to napokon dogodilo, nije smjelo doći do ovoga. Vjerujem da će hidroavioni uskoro opet poletjeti. Jednostavno je previše novca uloženo da bi sve tek tako stalo, kazao je Capelli, a s njim se složio i gradonačelnik Novalje Ante Dabo koji smatra da je šteta nanesena svima, ali najviše samom operateru.

- Doista ne vjerujem da bi kompanija koja je uložila toliko sredstava dopustila da bude ugrožena sigurnost putnika na njihovim letovima, iako je sigurno određenih propusta bilo, s obzirom na to da im je do daljnjeg zabranjeno letenje. Vjerujem da će uskoro hidroavioni opet letjeti - kaže Dabo.

Priopćenje iz European Coastal Airlinesa

"ECA vas s velikom žalosti mora obavijestiti da smo prisiljeni otkazati sve letove hidroaviona do utorka, 23. kolovoza. U suradnji s administracijom obrada i ažuriranje tražene dokumentacije još uvijek traje.

Naš najveći prioritet je i dalje pružanje podrške našim putnicima koji imaju rezervirane karte. Moj cijeli tim je trenutno u kontaktu sa svakim putnikom, u cilju vraćanja sredstava, savjetovanja i pomoći u pronalasku alternativnog prijevoza.

Nastavit ćemo s našim naporima sve dok ponovno ne letimo.

ECA i svi zaposlenici naglašavaju kako daju sve od sebe glede podrške i suradnje s administracijom u pregledu svih traženih dokumenata, ne bismo li što prije nastavili s letenjem.

U ime mojeg cijelog tima želio bih uputiti iskrenu ispriku zbog nastale neugodnosti.

Također, vrlo rado bih zahvalio svima koji nas podržavaju na društvenim mrežama te daju pozitivne poruke. To je nevjerojatna i pozitivna podrška za moj cijeli tim", poručuje izvršni direktor ECA-e Klaus Dieter Martin.

(M. GLAVAN, S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA


Podijeli: Facebook Twiter