Svi krediti u "švicarcima" konvertirat će se eure

Ilustracija (AFP)
Ilustracija (AFP)

Uži kabinet Vlade presjekao je švicarski čvor: svi krediti u švicarskim francima konvertiraju se u euro, javio je danas RTL.

Premijer  Zoran Milanović  danas poslijepodne prihvatio je  prijedlog ministra financija Borisa Lalovca  prema kojemu će se svi krediti u švicarskim francima konvertirati u euro i to na dan podizanja kredita, prenosi RTL.

Vladin prijedlog, kako se neslužbeno doznaje, sastoji se u tome da se potpuno izjednači položaj građana koji imaju kredite u švicarskom franku i onih građana koji imaju stambene kredite u euru.

Prema tome, omogućit će se građanima zaduženim u švicarima da konvertiraju svoje kredite u eura.

Kredit u švicarcima pretvorit će se u eure po kamatnoj stopi koja je na dan dizanja kredita vrijedila za stambene kredite u eurima. Potom bi se izračunala razlika u iznosu između kredita u francima i kredita u eurima, i taj bi se iznos trebao otpisati u dijelu glavnice kredita.

Gubitke banaka zbog pretvaranja kredita iz švicarskog franka u eure država bi kompenzirala bankama priznavanjem tog iznosa kao porezne olakšice. 

Mediji podsjećaju da se za takvo rješenje zalagala i Udruga Franak, da se paralelno s konverzijom u eure otpiše taj dio glavnice, čime se dužnike u francima stavlja u ravnopravan položaj s ostalim korisnicima kredita.

Koordinator udruge Franak Denis Smajo izjavio je večeras za RTL kako su zadovoljni što u Vladi razmišljaju problem riješiti onako kako su i sami predlagali.

»Mi ćemo to poduprijeti, međutim, treba biti oprezan jer na putu od glasina do izglasavanja zakona može se svašta dogoditi«, izjavio je Smajo za emisiju RTL Direkt.

Time bi problem kredita u švicarskim francima otišao u povijest.

Sadašnje, privremeno rješenje, odnosno zamrzavanje tečaja franka na godinu dana ističe u siječnju 2016. godine. 

Prema dostupnim podacima, više od 55.000 obitelji je opterećeno dugovima u švicarskom franku, što je mnoge obitelji odvelo do ruba egzistencije. (Hina, Novi List)


Podijeli: Facebook Twiter