Svi imaju pravo na rad i zaposlenje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gosti koji ovih dana borave ili navrate u hotel Sol Istra u Katoru kraj Umaga susrest će se s veselim i nasmiješenim konobarima koji su došli iz Vinkovaca u umašku hotelijersku kuću Istraturist na ispomoć i stjecanje novih vještina u ugostiteljstvu.

Riječ je o četvero štićenika s Down sindromom iz udruge Bubamara koja okuplja osobe s invaliditetom te s intelektualnim teškoćama. U okviru te udruge, pokrenut je pred dvije godine projekt Buba Bar, s nastojanjem da se osobe s Down sindromom zaposle u njemu i ostvare svoje osnovno pravo na rad kao svaki punopravan član zajednice. Odazvali su se pozivu Istraturista iz Umaga da u hotelu Sol Istra nastave razvijati dosad stečene vještine i oprobati se, po prvi puta, u profesionalnom radu jednog hotela u kojem će boraviti do konca mjeseca.

Vrijedni i radišni Bubamarci

- Ovo će postati naš dugoročan projekt kao nadogradnja već postojećeg, u kojem je naše turističko poduzeće do danas, planski zaposlilo 20 osoba s invaliditetom. Vlastitim primjerom želimo potaknuti i senzibilizirati sve kompanije i društvenu zajednicu da se pruži veća mogućnost i šansa za ostvarenje prakse i zapošljavanja osoba s invaliditetom, kao i ostalih s posebnim potrebama, a sve u okviru njihovih mogućnosti. "Bubamarci" su ovih dana u našem objektu, uz pratnju i nadzor profesionalnog osoblja radili kao serviri, a sinoć su na gala večeri posluživali i šampanjac. Oduševljava spoznaja kako to rade predano i odgovorno do krajnjeg perfekcionizma, a gosti ih uvažavaju, komuniciraju s njima i bodre ih pri tome, izjavila je Eva De Zan Prusina voditeljica ureda za odnose s javnošću Plave Lagune i začetnica ove tople i humane ideje.

Štićenici-konobari, Ivana, Martina, Alen i Domagoj, pokazali su prisutnima spremno i s ponosom kako se priprema stol za ručavanje i kako se poslužuje piće.

- Desno noževi, a lijevo vilice, ponavljao je "Bubamarac" Domagoj i s majstorskom preciznošću pozicionirao pribor za jelo uz salvete. Denis Damiani i Kristijan Gabud, konobari hotela Sol Istra držali su ga pod budnim okom i gotovo uglas ponavljali kako su ugodno iznenađeni zbog njihove radišnosti i ozbiljnosti kojom poslužuju goste ili pripremaju stolove. Na postavljeno pitanje štićenicima da li im se sviđa posao konobara svi su odgovarali potvrdno, samo je Alen, primjetno uzbuđen rekao kako je to naporan posao jer treba dugo biti na nogama i raditi u smjenama, ali da ga je "spičnula veća trta" od ovolikih novinara.

Osnaživanje za samostalan život

- Naš hotel je poznat po ugošćavanju osoba s invaliditetom i imamo 20 soba prilagođenih njihovim potrebama. Ovo nam je prvo iskustvo inkluzije u profesionalni rad osoba s Down sindromom i moram priznati da je interesantno i dojmljivo. Osoblje odlično surađuje s njima jer su veseli, otvoreni i komunikativni te nevjerojatno poslušni. Strani gosti su posebno senzibilizirani za ovakav naš poduhvat i sa zadovoljstvom nastoje uspostaviti komunikaciju s njima, rekao je direktor hotela Mario Migles.

- Ja znam španjolski jezik, nadovezala se štićenica Ivana, a Alen je dodao da je slobodan, te da je već to objavio curama koje mu se sviđaju u hotelu.

Nakon demonstriranja usvojenog uputili su se na plažu s voditeljom Buba Bara, Paolom Bogdanom, koji im je, uz još tri roditelja, pratitelj na putu, u ovome prvom sunčanom danu od dolaska u Umag. Ovaj primjer suradnje Udruge Bubamara i Istraturista je potvrda velike ljudske geste u inicijativi uključivanja osoba s posebnim potrebama u radne aktivnosti na otvorenome tržištu rada, a sve s namjerom da se čim prije osamostale za život bez roditelja i skrbnika. (Sanja BOSNIĆ)



Podijeli: Facebook Twiter