Svi Hrvati evakuirani iz Libije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Evakuacija hrvatskih državljana iz Libije uspješno je završena u ponedjeljak, izjavio je u utorak na konferenciji za novinare u Zagrebu potpredsjednik hrvatske vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandrokovic.

"S jucerašnjim danom možemo reci da su svi hrvatski državljani koji su to željeli evakuirani. Danas tijekom dana stiže i zadnji charter avion s radnicima Crosca", istaknuo je Jandrokovic. Skupina od 27 radnika Crosca ocekuje se u Zagrebu veceras oko 19.30 sati.

Od 21. veljace, kada su sve tvrtke koje su imale poslovni angažman u Libiji zatražile pomoc, do danas su iz Libije evakuirana 404 hrvatska državljana i 51 strani državljanin, kazao je. Radi se o stranim državljanima koji su ili radili za hrvatske tvrtke ili su se pridružili u evakuaciji. Tu je bilo državljana SAD-a, Velike Britanije, Italije, Austrije, Kanade, Srbije, Crne Gore, Rumunjske i Nizozemske. Hrvata koji su radili za hrvatske tvrtke bilo je 301, a 103 su radila za strane tvrtke.

Na privremenom radu u Libiji, nastavio je Jandrokovic, još su ostala cetiri hrvatska državljana koja su se javila, ali nisu željeli napustiti zemlju. U slucaju da im zatreba pomoc, ona ce im biti pružena, dodao je.

Ovo je bila najsloženija operacija evakuacije i logisticki i sigurnosno i za MVPEi i za tvrtke koje su imale svoje radnike u Libiji, buduci da su radnici bili na pet lokacija, rekao je ministar i izrazio zadovoljstvo zbog uspješnog završetka operacije.

"Moram reci da smo vrlo sretni i zadovoljni što se sve završilo ovako, da nitko od hrvatskih državljana, nitko od radnika hrvatskih tvrtki nije stradao. Svi su uspješno evakuirani iz Libije", istaknuo je.

Hrvatskim državljanima u evakuaciji su medu ostalima pomagali Austrija, Bugarska, Crna Gora, Italija, Madarska, Njemacka, SAD, Srbija i Velika Britanija.

"Bila je to akcija medunarodnog karaktera u kojoj je zaista trebalo pokazati solidarnost i kao što su nama pomagale druge zemlje i mi smo isto tako pomogli državljanima drugih država", rekao je Jandrokovic.

On je posebice istaknuo ulogu hrvatskih tvrtki, Crosca, Geofizike, Montmontaže i Viadukta, koje su u vrlo teškim okolnostima pronašle nacine da evakuiraju svoje radnike.

Hrvatska diplomatsko-konzularna predstavništva takoder su sudjelovala u evakuaciji na razlicite nacine, kao na primjer veleposlanstva u Tripoliju, Rimu, Kairu, Londonu, Beogradu, Kijevu, Budimpešti, Sofiji, Becu, Ateni, Madridu, a i stalna misija RH u New Yorku preko svojih kontakata s libijskim predstavnicima je isto tako odigrala važnu ulogu.

Na konferenciji za novinare su bili i predstavnici Crosca, Geofizike, Montmontaže i Viadukta koji su zahvalili svojim radnicima i njihovim obiteljima na strpljenju i vjeri, zatim kriznom stožeru MVPEI-a koji je bio stalno na raspolaganju i libijskim partnerima.

Predstavnik Geofizike je rekao da je sada iduci korak osigurati posao za radnike koji su se vratili. Po rijecima predstavnika tvrtki, vecina radnika želi se vratiti u Libiju kada se situacija stabilizira. (Hina)

"Sveti Stefan II" stiže u Bar u petak
Crnogorski trajekt "Sveti Stefan II", koji je u ponedjeljak navecer s 407 putnika, medu kojima su i cetiri Hrvata, isplovio iz nemirima zahvacene Libije, najprije ce uploviti na Maltu i iskrcati dio putnika te se njegov dolazak u maticnu luku Bar ocekuje u petak ujutro, doznaje se u utorak u crnogorskom ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija.


Podijeli: Facebook Twiter