Svi gušti na Danima mladog maslinovog ulja u Vodnjanu

Posjetitelji su guštali u specijalitetima od boškarina
Posjetitelji su guštali u specijalitetima od boškarina

Drugi dan trodnevne manifestacije Dani mladog maslinovog ulja privukao je u Vodnjan veliki broj posjetitelja. Šator u kojem se okupilo 80-ak izlagača koji su se predstavili s više od 200 uzoraka maslinovog ulja i drugih delicija bio je jednostavno pretijesan za sve one koji su subotnje poslijepodne odlučili provesti u Vodnjanu.

Vinari, proizvođači sireva, suvenira od maslinovog ulja, kozmetike, pršutari, slastičari…, svi redom bili su zadovoljni posjećenošću manifestacije, a kako su nam rekli pojedinci, sklopilo se i nekoliko poslovnih veza i kontakata.

Očekivano, najveća se gužva stvarala oko "Gala menija", gdje su mladi chefovi kuhinja Istre kuhali pod nadzorom chefa Roberta Perića.

- Nema boljeg mjesta na kojem bih proveo subotnje poslijepodne. Okupili smo se kao obitelj i došli ovamo na ručak i kušanje mladog maslinovog ulja. Ručak je bio odličan i po prigodnoj cijeni jer se boškarin ili divljač u restoranima nudi po znatno većim cijenama, rekao nam je Damir, jedan od mnogobrojnih posjetitelja, kojeg smo zatekli u kušanju šuga od boškarina s pljukancima.

Uživalo se i u delicijama Dulcisa i Brionke te čokoladnom mousseu Kristijana Todorića. Posjetitelji su mogli sudjelovati u vođenoj degustaciji maslinovih ulja, a održana su i predavanja "Utjecaj filtracije na kvalitetu i sastav djevičanskih maslinovih ulja" Karoline Brkić Bubola, "Prehrambene i zdravstvene tvrdnje kod sortnih istarskih maslinovih ulja" Olivere Koprivnjak te "Mogući štetni utjecaji okoliša na kvalitetu i zdravstvenu ispravnost maslinovih ulja" Davorina Bažulića.

Sutra, zadnjeg dana manifestacije u Vodnjanu održat će se među ostalim niz predavanja o maslinama i njihovoj primjeni te će se predstaviti profesori i učenici ugostiteljskih škola Istre. Na meniju je i istarska kužina, skuta i ulika u isten pjatu, jela od divljači s Brijuna, a peći će se i palačinke po bumbarski. (N. SOFTIĆ; snimio A. KANCELAR)


Podijeli: Facebook Twiter