Svi će mali Fažanci moći ići u vrtić u svom mjestu

Dogradnjom se kapacitet povećava za 50 polaznika (N. LAZAREVIĆ)
Dogradnjom se kapacitet povećava za 50 polaznika (N. LAZAREVIĆ)

Dogradnjom i rekonstrukcijom vrtića Sunce vrijednom gotovo dva milijuna kuna započetom koncem 2015. godine, Fažana bi trebala riješiti sve potrebe roditelja za smještaj mališana u predškolsku ustanovu. Već duže se govori o nedostatnom kapacitetu tog prvog eko-vrtića u Istri za svu djecu s područja općine, a ovaj bi projekt trebao omogućiti da svi mali Fažanci pohađaju predškolsku ustanovu u svom prvom susjedstvu, ne više u objektima na području grada Pula.

Ukupno 130 djece

- Dogradnjom će se omogućiti formiranje još dvije skupine u vrtiću Sunce koji trenutno ima 105 djece što je i njegov maksimalni kapacitet. Na taj način moći će prihvatiti i 30 mališana koji su smješteni vrtićima u Štinjanu i Puli. S ovim proširenjem vrtića predviđeno je povećanje ukupnog kapaciteta za čak 50 polaznika, a s obzirom da imamo veliki natalitet sigurni smo da će brzo biti popunjen do kraja. Uz to, u vrtiću More u Valbandonu, koji će i dalje funkcionirati zajedno s fažanskim, imamo još 45 polaznika, rekla je Ada Damjanac, načelnica općine Fažana.

Ne samo da je dogradnja zamišljena tako da poveća kapacitete predškolske ustanove, nego se i mališanima omogućuje kvalitetniji smještaj, a odgojiteljicama poboljšavaju uvjeti za rad. Tako će od naredne sezone dvije jasličke i četiri vrtićke skupine imati na raspolaganju u prizemlju polivalentnu dvoranu, tri sobe dnevnog boravka, terasu i niz drugih potrebnih prostorija poput kuhinje, a na gornjoj etaži još tri sobe dnevnog boravka, lođu, terasu i tako dalje.

Radove, prema projektu Studija Bašić iz Pule, kao najpovoljniji ponuđač izvodi tvrtka Vladimir Gortan iz Pazina. Zahvati su počeli 28. prosinca 2015., a rok za dovršetak je 180 kalendarskih dana. On, dakle, istječe koncem lipnja, donačelnik Fažane Radomir Korać predviđa da bi dovršetak radova mogao biti do 20. u tom mjeseca, a s obzirom da je riječ o još jednoj kapitalnoj investiciji Općine, ne treba se opterećivati odredbom o obustavi radova tijekom turističke sezone, čija primjena starta 15. lipnja.

Investicija dva milijuna

- U sklopu ovih radova bit će i potpuno adaptirane električne instalacije objekta radi potpune sigurnosti naše djece. Ove godine nećemo stići, ali za iduću planiramo uređenje okoliša vrtića Sunce i postavljanje novih igrala. Uređenje okoliša podrazumijeva i postavljanje antistres podloge, poručila je načelnica Damjanac. Takvu je podlogu, koja doprinosi sigurnosti i ugodnijoj igri mališana, Općina odnedavno već postavila na svojim dječjim igralištima na javnim površinama.

Ugovorena vrijednost dogradnje i rekonstrukcije vrtića Sunce iznosi oko 1,5 milijun kuna bez PDV-a, obračuna li se i porez, radi se o iznosu većem od 1,9 milijuna kuna. (Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter