Svi akteri afere Maestro oslobodeni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Cudi lakoca kojom tužiteljstvo troši novac poreznih obveznika", rekao je sudac Opcinskog kaznenog suda u Zagrebu Marijan Bertalanic, koji je u utorak nakon ponovljenog dijela slucaja Maestro oslobodio krivnje bujsku odvjetnicu Asju Piplovic, njezinog suradnika Mladena Jandriceka te bivšeg šefa Službe nekretnina Hrvatskog fonda za privatizaciju Igora Petlevskog.

Troškovi sudenja, koji za sada iznose više od milijun i pol kuna, past ce, naime, na trošak proracuna, što znaci da ce ustrajnost tužiteljstva u procesuiranju ovog slucaja, poljuljanog vec nakon odluke Vrhovnog suda, platiti porezni obveznici.

Ni nakon ponovljenog sudenja nije dokazano da je Petlevski prije cetiri godine zlorabio svoj položaj i ovlasti celnog covjeka Službe za nekretnine HFP-a i dao odvjetnici Piplovic povjerljive informacije što ih je iskoristila u natjecaju za porecko zemljište Facinka. Na tom natjecaju Asja Piplovic zastupala je tvrtku TIM-90.

Zbog toga su ona i Jandricek bili optuženi da su Petlevskog potaknuli da zloupotrijebi svoju funkciju. Na prvom sudenju na kojem su dijelili optuženicku klupu s ostalim akterima korupcijske afere Maestro, što je potresla Hrvatski fond za privatizaciju, i Piplovic, i Jandricek, i Peltevski bili su proglašeni krivima.

I dok su odvjetnica i njezin suradnik dobili po 15 mjeseci zatvora, Petlevskom je dosudena godina i osam mjeseci zatvora. Bujska odvjetnica toliko je vremena vec provela u pritvoru. Ukoliko ova presuda postane pravomocna, imat ce, kao i Jandricek i Petlevski, pravo na odštetu.

Nakon odluke Vrhovnog suda da ukine tu osudujucu presudu i slucaj vrati nižem sudu, ocekivalo se da tužiteljstvo odustane od daljnjeg kaznenog progona trojke optužene za malverzacije u natjecaju za Facinku. No, ono je ustrajalo, a nadležni tužitelj nije se ni pojavio na izricanju presude.

- Zacuduje ustrajnost tužiteljstva na neosnovanoj optužbi u ovom predmetu, dodao je sudac Bertalanic. (A. RAIC-KNEŽEVIC)


Podijeli: Facebook Twiter