Sveukupni pobjednik Argentinac Rodrigo Illescas

Modna radionica Nova Lica - Feel the butterflies (Davor Žunić/CROPIX)
Modna radionica Nova Lica - Feel the butterflies (Davor Žunić/CROPIX)

Dodjelom nagrada i Grand Prixa, preksinoć je u dvorani Adris, svečano okončan radni dio ovogodišnjih osmih po redu Rovinj Photodaysa 2015.

Osam priznanja

Sveukupno, dodijeljeno je osam priznanja u osam ocjenjivačkih kategorija, te prvi put i Grand Prix festivala, kojeg je za kolekciju Portreta i pod nazivom "Are You There", osvojio mladi argentinski fotograf Rodrigo Illescas. Naime, kako je to objasnio direktor Photodaysa Denis Redić, nakon dugog žiriranja, glavni selektor David Bate odbrao je sveukupnog pobjednika Festivala i time mu osigurao novu, samostalnu izložbu na sljedećim Photodaysima, kao i prateću publikaciju.

U dvorani Adris, priznanjima su se okitili i prvonagrađeni po kategorijama, a bila je to i prigoda da se u razgovoru sazna i nešto više o njihovom radu i fotografskim strastima. Ponovimo i da je na ovogodišnji natječaj pristiglo više od 8.500 fotografija od 450 autora iz 30 zemalja svijeta.

Svi nagrađeni

Stoga, po kategorijama biti najbolji, dakako i nije mala stvar, tim više što je ulogu glavnog suca, nakon već jednog nacionalnog provedenog selektiranja, preuzeo vrhunski umjetnik i fotograf, autor brojnih tekstova o fotografiji David Bate. Dakle, prvo mjesto u kategoriji "Arhitektura", zauzela je makedonska autorica Vera Hristovska, "Pejzaž" je prvo mjesto osigurao Talijanu Riccardu Muzziju, a "Dokumentarna fotografija" njegovom sunarodnjaku Marcu Lachiju. U kategoriji             "Portreta" pobjedu je odnio već ranije spominjani autor Rodrigo Illescas, u modi, mlada beogradska autorica Jelena Janković, dok je u kategoriji "Akt" briljirala Slovenka Sandra Požun, kojoj je za fotografijom uspjelo, uz prvo osigurat si i treće mjesto. U kategoriji pod nazivom "Umjetnički koncept" slavila je Talijanka Marina Caneve. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter