Sveučilište: Večer svjetskih i istarskih skladatelja

Žarko Ignjatović (M. ANGELINI)
Žarko Ignjatović (M. ANGELINI)

Božićni koncert i promocija obljetničkog CD-a Istarskog pododbora Hrvatskog društva glazbenih umjetnika održan je u petak navečer u svečanoj dvorani Tone Peruška Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Tom su se prigodom predstavili brojni članovi Pododbora, koji su, između ostalog, izveli i skladbe istarskih autora.

Bila je to večer vrlo dobre glazbe, budući da su izvođači sve mahom diplomirani glazbenici s višegodišnjim kako pedagoškim, tako i umjetničkim iskustvom.

"Primavera portena" naslov je skladbe velikog improvizatora tanga Astora Piazzolle, koju su odsvirale flautistice Samanta Stell i Nataša Dragun uz pijanisticu Aleksandru Golojka, harmonikaša Andreja Pezića i kontrabasista Nenada Mirta. Taj je kvintet bio vrlo uigran i nadopunjavao se u ovim vrlo melodioznim dionicama.

Uslijedio je nastup pijanistice Elde Krajcar Percan sa skladbom "Prosinac" iz "Godišnjih doba" čuvenog P. I. Čajkovskog. Kvalitetno i odnjegovano muziciranje obilježili su i nastup ove vrsne pulske pijanistice. Potom je nastupio s Beethovenovom "Bagatelom" tehnički iznimno precizan Vladimir Mlinarić, stvarajući suptilan dijalog s klavirom. Gitarist Ištvan Romer s Bogdanovićevim "Lento i Allegro molto" također je pokazao vrsno muziciranje.   

"Čari igre" skladba je Đeni Dekleva-Radaković koju je izveo uigrani duo - vibrafonist Vedran Vojnić i pijanistica Elda Krajcar Percan. Nastup je bio vrlo sugestivan i nadahnut.

Strastvene su bile "Tri latinskoameričke impresije" M. Lončara koje je vrlo uvjerljivo odsvirao Žarko Ignjatović. "Miniature istriane" koje je skladao Luigi Donora' bile su na repertoaru Dua Nesactium koji čine pijanistice Aleksandra Golojka i Jadranka Celić Bernaz.

I za kraj nastupile su Anamarija Lovrečić na klasičnoj harmonici i pijanistica Đeni Dekleva-Radaković s djelom potonje pijanistice "Šegun Šegač", koje su već izvele na nedavnom koncertu Odjela za glazbu krajem prošlog mjeseca.

Predsjednica Istarskog pododbora HDGU-a Aleksandra Golojka ukratko je nazočnima još jednom predstavila CD "Zvuci Istre/Suoni d'Istria", koji je ovaj pododbor objavio prije nekoliko dana, a u povodu desete obljetnice svoga djelovanja. CD, prisjetimo se, sadrži djela istarskih skladatelja koji su djelovali u raznim epohama, a u interpretaciji istarskih glazbenika, objavljen je uz pomoć Udruge Metamedij, pokroviteljstvo Istarske županije i u suradnji s HRT-om – Radio Pulom. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter