Sveucilište sputano nedostatkom prostora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Poboljšanje prostornih uvjeta je prioritet jer se u sadašnjim kapacitetima teško odvija nastava, a još je teže razvijati sveucilište, rekao je pulski rektor Robert Matijašic u povodu dana Sveucilišta Jurja Dobrile.

Objavljen je natjecaj za javnu nabavu za rekonstrukciju bivšeg bolnickog odjela u dom i menzu što predstavlja prvi korak prema fizickom pocetku radova. Izraduje se i idejna studija namjene prostora cijelog kompleksa bolnickih zgrada u sveucilišni kampus gdje ce se smjestiti rektorat, sveucilišna knjižnica te prostori za studije, dodaje on.

Na pulskom sveucilištu studira oko 2.800 studenata, oko 35 posto studenata dolazi iz Pule i okolice, 45 posto iz ostatka Istre, a dvadeset posto iz raznih dijelova Hrvatske. Iako je u posljednje tri godine povecan broj djelatnika za 30 posto te na sveucilištu trenutno radi 170 nastavnika, još uvijek postoji problem nedovoljnog broja kadra.

U Domu oružanih snaga u petak je održana svecana sjednica sveucilišnog senata na koju su pozvani rektori sveucilišta i brojni drugi uglednici.



Iako je Sveucilište u Puli osnovano 21. prosinca 2006. godine, odluceno je da se Dan sveucilišta slavi 16. travnja na dan kada je roden, prije dva stoljeca, biskup i istarski prosvjetitelj Juraj Dobrila po kojem je ova visokoškolska ustanova dobila ime.

Namjera je stvoriti dinamicno i prilagodljivo sveucilište koje ce prepoznati potrebe okruženja te se povezati s gospodarskim sektorom. Upravo je u izradi razvojna strategija sveucilišta od 2010. do 2015. godine koja stavlja naglasak na istraživacki karakter sveucilišta, interdisciplinarnost, medunarodnu suradnju i programe mobilnosti studenata.

Zbog velikog doprinosa u profesorskom, znanstveno-istraživackom i književnom radu, Nelidi Milani Kruljac dodijeljena je titula professora emeritusa.


Podijeli: Facebook Twiter