Sveučilišta i bolnice bez plaća ako ne prihvate COP

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ni u ovoj godini Vlada neće uspjeti ostvariti zacrtano smanjenje ukupnih troškova za zaposlene u državnoj upravi i javnim službama. Sugerira to izvršenje proračuna u prvih šest mjeseci, ali su u neslužbenim razgovorima tu procjenu potvrdili i naši sugovornici iz Ministarstva financija.

Vlada je planirala na plaće zaposlenih u državnoj upravi i javnim službama potrošiti 20,7 milijardi kuna u što nisu uključene plaće u zdravstvu. To je značilo da će troškovi zaposlenih biti 1,2 milijarde kuna manji nego lani.

Međutim, prema podacima što ih je predstavilo Ministarstvo troškovi zaposlenih u prvih pola godine manji su za 365 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje lani i to zahvaljujući, kako je navelo to ministarstvo u objašnjenju, smanjenju bruto plaća za tri posto od 1. travnja, učinku uvođenja Centralnog obračuna plaća (COP) i uštedama na troškovima zaposlenih u sektoru obrane.

Iako će smanjenje koeficijenata u drugom polugodištu imati jači učinak nego u prvom jer će se primjenjivati svih šest mjeseci malo je vjerojatno da će država do kraja godine na plaćama ostvariti trošak za 900 milijuna kuna manji nego u drugoj polovici 2012.

Puno je vjerojatnije da će u ostatku godine država smanjiti rashode za plaće u odnosu na lani za najviše pola milijarde kuna, tako da bi željeni cilj o smanjenju za 1,2 milijarde kuna mogao ostati kratak za čak 400 milijuna kuna.

S tom računicom slažu se i naši izvori iz Ministarstva financija, uz napomenu da se i dalje nastavljaju problemi s uključivanjem pojedinih sektora u COP, pa je nedavno Ministarstvo financija moralo upozoriti odgovorne u zdravstvu, znanosti, u što su uključena i sveučilišta, te obrazovanju da nakon 1. listopada ove godine njihova plaće neće biti isplaćene ukoliko ne budu obračunate kroz COP.

– I sveučilišta i bolnice pokazuju otpor, zamislite kad im ministar financija mora prijetiti da plaća neće biti ako ne dostave potrebne podatke za Centralni obračun. Oni se brane kako je njihov obračun plaća drukčiji, da imaju različit sustav i da se ne mogu uklopiti u COP. Pa zato je COP i formiran, da se svima koji dobivaju plaće iz državnog proračuna one obračunavaju na jednom mjestu, ističe naš sugovornik.

Čini se da će uštede koje je Vlada planirala, od novog obračuna troškova prijevoza do onih koje bi trebao proizvesti COP jer ne dopušta da se nekome obračunaju dodaci koje nema prema ustrojstvu svog ministarstva ili institucije, na kraju učinak imati jedino na državnoj upravi.

Oko tridesetak tisuća ljudi koji dobivaju plaću preko COP-a uglavnom su državni službenici, a na njih se odavno počeo primjenjivati i novi obračun troškova prijevoza dok to sa javnim službama, poput zdravstva ili obrazovanja, nije u potpunosti tako.

Koliko će ovaj put Vlada prekoračiti planirane troškove zaposlenih vidjet će se kod rebalansa proračun na jesen.  (J. MARIĆ/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter