Svetvinčenat:Asfaltiranje prekopanih cesta od travnja


- Nakon turističke sezone pustit ćemo kanalizaciju u probni rad na rok od mjesec dana, a nakon toga će mještani Svetvinčenta moći prikopčati svoje kuće na kanalizaciju, rekao je općinski načelnik Dalibor Macan (SDP-IDS), odgovarajući na pitanje predsjedniku Općinskog vijeća Elvisu Cetini (IDS). Načelnik je pojasnio da je Svetvinčenat prvo naselje u toj općini koje će dobiti kanalizaciju.

Naveo je kako su kolektorsku mrežu platili 4 milijuna kuna, ali su dobili potporu Hrvatskih voda. "Uređaj za pročišćavanje platili smo dodatnih 1,3 milijuna kuna, ali je Ministarstvo regionalnog razvoja platilo 80 posto troška pročistača", rekao je Macan, koji je pojasnio da je ispust kanalizacije postavljen u upojni bunar koji se nalazi zapadno od Svetvinčente. Što se tiče priključka 87 zgrada u naselju, rekao je da će mještani morati platiti izvođaču radova da njihov objekt priključi na kanalizaciju.

Vijećnik Igor Bilić je utvrdio kako će ovime biti riješen samo Svetvinčenat, ali da ostaje velik broj mještana drugih naselja u toj općini koji još dugo vremena neće dobiti kanalizaciju. On je stoga predložio da se ne gradi skupa kanalizacija, za koju očito nemaju sredstava, već da mještanima sufinanciraju kupnju bio pročistača čime bi od otpadne vode dobili tehničku vodu koja može služiti za zalijevanje.

Igor Bilić i Danijela Božac Bulešić, oboje iz Lista grupe birača Igor Bilić, usprotivili su se odluci da se iz općinskog proračuna sufinanciraju političke stranke. Bilić je rekao da će 1.408 kuna, koje dobiju u 2015., uplatiti u predškolsku ustanovu Balončić, te pozvao vijećnike ostalih stranaka da to učine ako već moraju glasati za donošenje te odluke, a kako im nameće zakon. Cetina je pojasnio da vijećnici IDS-a neće dobiti tih 1.862 kuna, već da je to novac koji uplaćuju središnjici svoje stranke.

Načelnik Macan je najavio da će nakon Uskrsa tvrtka Cesta d.o.o. započeti asfaltiranje prekopanih cesta diljem Općine. Rekao je vijećnicima da su započeli zajednički projekt sa susjednim jedinicama lokalne samouprave da se kandidiraju na kohezijske fondove EU-a kako bi dobili sredstva za izgradnju mreže brzog interneta na području tog djela Istre.

Vijećnici su usvojili odluku o osnivanju Vlastitog pogona. Valter Živolić, referent za komunalnu djelatnost je pojasnio da su dužni to učiniti prema zakonu, te da takva odluka neće ništa promijeniti u načinu rada Općine, osim što će djelatnici biti prebačeni iz jedinstvenog upravnog odjela (JUO) na Vlastiti pogon. Vijećnici su također usvojili i odluku kojom omogućuju mještanima drugih općina kupnju grobnog mjesta na području Općine Svetvinčenat.

Na koncu, vijećnici su odabrali arhitekticu Jadranku Drempetić iz Poreča da im za 188 tisuća , plus PDV, izradi glavni projekt rekonstrukcije palače kaštela Morosini Grimani. V.d. Pročelnik JUO-a Igor Macan je rekao kako im je taj projekt uvjet da mogu aplicirati na razne fondove EU-a. (P. GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter