Svetvinčenat: Zubarica počela s upisom pacijenata

Doktorica Irena Mavrić i njezina medicinska sestra Tanita Medančić (D. ŠTIFANIĆ)
Doktorica Irena Mavrić i njezina medicinska sestra Tanita Medančić (D. ŠTIFANIĆ)

Od srijede 8. studenog u novouređenoj stomatološkoj ordinaciji u prizemlju Zdravstvene stanice u Svetvinčentu doktorica Irena Mavrić i medicinska sestra Tanita Medančić upisuju pacijente. Pacijenti ne moraju prenijeti karton nego samo trebaju predočiti zdravstvenu iskaznicu i potpisati izjavu, kaže nam naša sugovornica.

- Utorkom, srijedom i petkom radit ćemo ujutro od sedam do 14.30 sati, a ponedjeljkom i četvrtkom od 13 do 20.30 sati. Radit ćemo i svaku drugu subotu u mjesecu od sedam do 14 sati, pojasnila je. Veli da se mogu upisati svi koji gravitiraju Svetvinčentu, ali i oni iz Pule i drugih udaljenijih gradova. Da je u ovom kraju potreba za stomatologom potvrđuje podatak da u Žminju, mjereno brojem stanovnika, nedostaje jedan stomatolog, a onaj koji tamo radi ima jako puno pacijenata. Zaključuje da osim liječenja zubiju planira posjetiti osnovne škole i vrtiće, u okolici, da bi poboljšala sustav prevencije.

Doktorica Mavrić je diplomirala na stomatološkom fakultetu u Rijeci, a nakon toga je radila u najmodernijim privatnim stomatološkim ordinacijama diljem Istre: Rovinju, Medulinu, Puli i drugdje. Inače, u slučaju spriječenosti ili bolesti , doktoricu Mavrić će zamijeniti druga doktorica koju će osigurati Dom zdravlja.

Stomatološka ordinacija u prizemlju Zdravstvene stanice u Svetvinčentu nedavno je uređena sredstvima Istarskih domova zdravlja i Općine Svetvinčenat. Ranije je bila u funkciji prije 2,5 godine, a tada je tu dva puta tjedno dolazila doktorica iz Pule.

Prvi pregled čim izađe prvi zubić

Doktorica Irena Mavrić veli da njezini pacijenti mogu biti svi, neovisno o dobi. Preporuča da se prvi pregled napravi čim izađe prvi zubić, ali ne zbog zubića već da se upute roditelji u način pranja zubiju i vrsti prehrane.

- Mala djeca bi trebala na pregled kod zubara barem dva puta godišnje, ako je sve u redu. Pravilo je da dođu s navršenih pola godine, ali jako puno roditelja dolazi tek nakon što im dijete navrši tri ili četiri godine. No, to je kasno jer su djeca stekla već neke navike, poput pijenja sokova, izjavila nam je. Sve usluge se plaćaju po uredbi u kojoj je navedena minimalna cijena, a koju je utvrdila Hrvatska komora dentalne medicine, veli doktorica. (P. GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter