Svetvinčenat: Za rampe na ulazima u općinsku zgradu 5.000 kuna


Među 17 jedinica lokalne i regionalne samouprave kojima će Ministarstvo branitelja financirati projekte kojima se rješava pristupačnost osoba s invaliditetom je i Svetvinčenat. Načelnik ove Općine Dalibor Macan ugovor o financiranju preuzeo je u utorak u Petrinji iz ruku ministra branitelja Predfarga Matića. -

Sredstva koja Savičenti dodjeljuje Ministarstvo branitelja nisu velika - riječ je o 5.000 kuna, ali će biti dostatna da se postave montažne rampe na sve ulaze zgrade Općinske, odnosno Zadružnog doma, i time bi ta zgrada postala pristupačnija osobama s invaliditetom i teže pokretnim osobama, izvijestio nas je pročelnik Igor Macan.

- Najveći poticaj da se kandidiramo na natječaj Ministarstva je činjenica da je prije dvije godine ruralni turizam Stancija 1904 iz Smoljanci s područja naše općine proglašena Europskom destinacijom izvrsnosti (EDEN), a tada je tema bila upravo "Pristupačni turizam". Očekujemo da ćemo projekt realizirati kroz mjesec dana - prema ugovoru Ministarstvo branitelja nam isplaćuje sredstva, a mi potom nabavljamo rampe, rekao je pročelnik Macan. Rampe će biti montažne, pa nema potrebe za većim zahvatima, a po potrebi se mogu i uklanjati. U Zadružnom domu nalaze se i razni prostori javne namjene.

- Postavljanjem pristupne mobilne rampe na ulaz u poštanski ured, ulaz u maloprodajnu trgovinu i ulaze u prostorije zadružnog doma gdje se često održavaju manifestacije, omogućilo bi se i aktivnije sudjelovanje osoba s invaliditetom i osoba s posebnim potrebama u lokalnoj zajednici, poručuju iz Općine Svetvinčenat.

Ministarstvo branitelja jedinicama lokalne i regionalne samouprave već 11 godina dodjeljuje 1,5 milijuna kuna godišnje za ovakve projekte. Na primjer, ove će godine Petrinja od Ministarstva dobiti 180 tisuća kuna za postavljanje dizala u zgradi Gradske uprave. Do sada su provedena 142 ovakva projekta u 79 gradova i naselja diljem Hrvatske. (Z. STRAHINJA)  


Podijeli: Facebook Twiter