Svetvinčenat: Viteški festival okuplja 200 sudionika

Viteška bitka u Svetvinčentu uvijek je puna zanimljivih prizora (Arhiva/D. ŠTIFANIĆ)
Viteška bitka u Svetvinčentu uvijek je puna zanimljivih prizora (Arhiva/D. ŠTIFANIĆ)

U petak u 18 sati svečanim mimohodom kroz Svetvinčenat te prijemom kod gospode Grimani u Kaštelu započet će ovogodišnji, četvrti po redu, Srednjovjekovni festival. Održavat će se tijekom tri dana, sve do nedjelje 10. kolovoza od 18 do 23 sata na tri punkta, i to u Kaštelu, na Placi i Žlinji (travnata površina ispod kaštela Morosini-Grimani). Posjetitelje će dočekati vitezovi i dame, streličari, konjanici, žongleri vatrom te barjaktaši koji će sudjelovati u srednjovjekovnom programu. Danas je, prigodnim mačevalačkim duelom, događaj najavljen u centru Pule na radost brojnih prolaznika.

U defileu 14 udruga

- Ove će godine festival biti dosad najbogatiji, s najvećim brojem sudionika, pa će tako u defileu sudjelovati čak 14 udruga iz Hrvatske i susjednih zemalja. Brojne nastupe realizirat će gotovo 200 kostimiranih sudionika, za koje su dijelom kostime izradile Elica Iljoska i Meri Prodan, profesorice Strukovne škole Pula. Gosti su nam ove godine, između ostalih, vitezovi Zelingradski, vitezovi Zlatnog kaleža i Reda srebrnog zmaja, te dvije talijanske udruge, a to su streličari iz udruge Arcieri dell Griffone te barjaktari iz udruge Sbandieratori e Musici di Fornovo Taro koji dolaze sa 20 zastava i isto toliko bubnjeva što će biti vrlo atraktivni dio noćnog programa, istaknuo je Igor Macan, pročelnik u Općini Svetvinčenat.

Dodao je da se veliki dio ovogodišnjih aktivnosti odvija uz pomoć lani osnovane Povijesne udruge Kaštel iz Svetvinčenta, koja je i proizašla iz festivala, a danas broji 30-ak članova, zajedno s konjanicima. Najatraktivniji dio programa bit će noćni vatreni program u petak u 22 sata, u subotu noćni program s fluorescentnim zastavama te u 22 sata noćna bitka za Kaštel, a u nedjelju viteški konjički turnir s početkom u 19 sati na kojem će se natjecati osam konjanika, te tradicionalno spaljivanje vještice koje će obilježiti kraj Festivala.

Masterchef priprema vepra

Festival će se održavati svaki dan od 18 do 23 sata, da ne bude prekasno, jer je, kaže pročelnik Macan, program namijenjen i najmlađima. Osim toga, ističe, ovogodišnja je posebnost i gastro-ponuda koja će se odvijati unutar Kaštela, a gdje će u nedjelju od 20.30 sati najbolji hrvatski masterchef Tomislav Gretić pripremati srednjovjekovni meni, uglavnom mesni, u taverni Kaštela s autentičnom hranom, poput vepra na ražnju.

- Novina je ove godine upravo popratni program koji će se odvijati po ulicama, pa će se osim uličnih zabavljača, posjetitelji moći napraviti srednjovjekovne frizure, odgledati vatreni show ili posjetiti ulicu istarskih delicija te isprobati ili kupiti autohtone istarske proizvode. U manifestaciju su uključeni i svi ugostiteljski objekti koji će u svojoj ponudi imati jedan ekskluzivni proizvod vezan za festival tijekom sva tri dana i to kafići će imati neko piće, ugostitelji neki srednjovjekovni pjat, a pizzerije neku prilagođenu pizzu, istaknuo je pročelnik Macan. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter