Svetvinčenat: Večer domaće plesne produkcije

'Partida' (A. PERCAN)
'Partida' (A. PERCAN)

Predzadnju večer Festivala plesa i neverbalnog kazališta obilježili su predstavnici domaće plesne i performativne produkcije – Šikuti Machine, Zagrebački plesni ansambl i Bruno Isaković.

Pred gledateljima okupljenim oko Žlinje, livade iza kaštela Grimani, umjetnički je kolektiv Šikuti Machine, u sastavu Andi Bančić, Elvis Lenić i Darko Pekica, „odigrao“ izuzetno zanimljivi performans "Partida". "Partida" je otvorena "Odom radosti", a za vrijeme igre performere je pratio mih Noela Šurana. Žlinja je u svoja četiri kuta imala postavljene zastavice s rupom u zemlji, a dva su natjecatelja drvenim štapovima pokušala bijele loptice ubaciti u rupe. Njih je pratio traktor koji im je donosio štapove i odvozio ih od jedne do druge rupe. Sve ih je pratila okrepa - boca malvazije, a na centru Žlinja nalazilo se tele koje su na kraju "Partide" odveli s terena. Šikuti su na duhovit i originalan način ukazali na sklonost Istrijana društvenim novotarijama, ali i propitali njihov odnos s tradicijskim naslijeđem.

I ove je godine kaštel bio osiguran za Zagrebački plesni ansambl, u sastavu Sare Barbieri, Petre Chelfi, Aleksandre Mišić, Martine Nevistić, Ognjena Vučinića, Petre Valentić i Antea Ukušića. Dojmljiva predstava "PROmjene" plesni je omnibus troje mladih koreografa ujedinjenih oko teme današnjeg društva kao naslijeđa promjena započetih krajem 60-ih godina prošlog stoljeća. Uz izazov stvaralačkog procesa triju različitih umjetničkih senzibiliteta, Aleksandra Mišić, Martina Nevistić i Ognjen Vučinić postigli su preplitanje motiva unutar zajedničkog polja interesa, zadržavajući suverenost vlastitih koreografskih rukopisa objedinjenih u jedinstvenu cjelinu predstave.

Autor i plesač predstave "Zaziv", koja se oko 23.30 sati izvodila u Loži, mladi je suvremeni plesač Bruno Isaković, koji je 2009. godine diplomirao na Amsterdam School of  the Arts. Izuzetno atraktivnom i zahtjevnom koreografijom Isaković je prikazao poziv, odjek, labirint u samom čovjeku, čime ga je probrana publika nagradila velikim i dugotrajnim pljeskom.

Za sam kraj večeri, održana je projekcija filma "Enter Achilles", koreografa Lloyda Newsona, s osam plesača koji zabavno i istovremeno okrutno istražuju mušku psihu u tipičnom britanskom pubu. Na uzbudljiv i kontroverzan način izloženo je tjelesno i estetski, ruše se barijere između plesa i kazališta te prenose ideje na jasan i nepretenciozan način. (Napisala i snimila A. PERCAN)


Podijeli: Facebook Twiter