Svetvinčenat: Škola dobiva deset novih učionica i sportsku dvoranu


Osnovna škola Svetvinčenat, izgrađena još 1974. godine za učenike nižih razreda, uskoro će se proširiti jer su potrebe s godinama višestruko povećane. Iz Istarske županije, koja je osnivač ove škole, napominju da je lokacijska dozvola za rekonstrukciju, dogradnju i nadogradnju škole izdana 11. listopada ove godine. 
 
Ukupna vrijednost investicije na temelju idejnog projekta procjenjuje se na oko 28 milijuna kuna, a trenutno se razmatra više mogućih izvora financiranja dogradnje škole, napominju iz Županije.
 
Škola dobiva 10 novih učionica
 
Na pitanje kada se očekuje početak, odnosno dovršetak radova, iz Županije odgovaraju da nakon dobivanja lokacijske dozvole predstoji izrada glavnih projekata, ishođenje građevinskih dozvola i izrada izvedbene dokumentacije za svaku pojedinu fazu. Napominju da stoga u ovom trenutku nije moguće predvidjeti u 
kojem roku će se započeti s proširenjem.
 
- Postojeća školska zgrada ima neto korisnu površinu od 784 četvorna metra, četiri učionice i jednu manju učionicu informatike. Projektnim rješenjem predviđeno je povećanje ukupne neto korisne površine na 1.609 kvadrata. Pridodamo li tome školsku sportsku dvoranu od 825 kvadrata, sveukupna će površina unutarnjih i vanjskih školskih prostora iznositi 2.434 kvadrata, napominju iz županova kabineta. 
 
Planiranom dogradnjom škola će dobiti četiri učionice razredne te šest učionica predmetne nastave, kao i školsku dvoranu.
 
Nova dvorana za tjelesni odgoj 
 
- Projektom je predviđena izgradnja jednodijelne školske sportske dvorane od 825 kvadrata. Trenutno se nastava tjelesnog odgoja održava u prilagođenom prostoru koji je izvornim projektom iz 1973. godine bio predviđen kao učionica za tehničku kulturu, napominju iz Županije. Postojeća je zgrada podignuta 1974. godine za potrebe učenika nižih razreda osmoljetke, zbog čega joj nedostaje dio školskih prostora za osam odjeljenja koja bi radila u jednoj smjeni. 
 
Naime, nastavu u savičentskoj školi ove godine u dvije smjene pohađa 81 učenik u osam razrednih odjela, a u školi je zaposlen 31 djelatnik. U skladu s normativom, za školu je potrebno osigurati prostorne uvjete za razrednu i predmetnu nastavu, tjelesnu i zdravstvenu kulturu, društvene prostorije, kao i one namijenjene organizaciji i koordinaciji rada škole, potom gospodarske i ostale prostorije, te školska vanjska igrališta. Planiranom rekonstrukcijom, dogradnjom i 
nadogradnjom osigurat će se potreban prostor za rad škole s osam odjeljenja u jednoj smjeni, napominju iz županova kabineta. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)
 
 
 
 
 

 


Podijeli: Facebook Twiter