Sir više nije samo prehrambeni dodatak pršutu i kruhu, nego postaje prepoznatljiva gastronomska delicija, ravnopravna, osim s pršutom, s maslinovim uljem te tartufima, poruke su s prvog Festivala sira otvorenog u petak poslije podne u Svetvincentu.
- Mi u Istri nismo puno pažnje posvecivali siru, i u konobi, kad jedemo pršut, samo recemo: "Dajte nam sira". Kad nas pitaju: "Kega sira?", recemo: "Pa, sira".
Zato svima u Istri želimo sir predstaviti ne samo kao nešto što jedemo da bismo zadovoljili svoje prehrambene potrebe, nego i kao gastronomsku poslasticu, rekao je Elvis Percan, upravitelj zadruge Dva roga, iz koje je potekla ideja o festivalu koju su potom i realizirali organiziravši cijelu manifestaciju.
Bit festivala duhovito je sažela Roberta Razzi, voditeljica programa otvorenja, isticuci da "nema cevapa, sve je ekološki i prirodno".
Ideju zadruge Dva roga prepoznala je Istarska županija koja je dala potporu održavanju festivala ciji je pokrovitelj, a kako je istaknuo župan Ivan Jakovcic, manifestacija oznacava realizaciju dugorocnog projekta zaštite istarskog sira.
- Ovdje imamo proizvodace koji mogu biti odlicni i ovi proizvodi su medu najboljima u Hrvatskoj, i kozji i ovcji, kao i kravlji sir, rekao je župan te je istaknuo da je koza simbol opstojnosti i identiteta Istre. Europska unija, dodao je, zahtjevno je tržište pa se od proizvodaca mlijeka ocekuje kvaliteta jer bez nje nema ni kvalitetnog sira.
- Proizvoditi istarski sir može biti profitabilno, tržište je tu, a imamo vina, maslinovo ulje, tartufe i pršut koji se mogu sljubiti sa sirom. Ovo je pocetak velike price o istarskom siru, zakljucio je istarski župan i presjekao vrpcu na ulazu u pitoreskni Kaštel, što je uz pjesmu zbora Rondo Histriae bio znak da je festival otvoren i da degustacija, kupovina i prica o siru mogu poceti.
U slikovitom svetvincentskom Kaštelu se svojim sirevima, jogurtom i drugim mlijecnim proizvodima predstavlja oko 25 izlagaca iz cijele Hrvatske cije artikle posjetitelji, kojih je vec prvog dana bilo podosta, mogu degustirati i kupiti. Nude se sirevi iz Istre, Dalmacije, Like, Slavonije, Medimurja, kao i poznati paški sirevi, a kao nadogradnja u ponudi su i istarska vina.
Osim Kaštela i druge su lokacije živopisnog Svetvincenta, ciji su Opcina i Turisticka zajednica suorganizatori festivala, u znaku sira pa svi mogu pronaci nešto za sebe.
Na Placi, Žlinji i u Plesnom mediteranskom centru (bivši Društveni dom) u cast siru se održavaju strucna predavanja, kuhaju se jela s tom namirnicom, a posvecen mu je cak i rock festival s izvodacima ljubiteljima sira. Drugi autohtoni proizvodi poput predmeta od maslinovog drva, lavande te med i marmelade u ponudi su na štandovima na Placi pored šterne.
Trodnevni festival završava u nedjelju, kad ce se sirevi moci kušati i kupovati od 9 do 13 sati u prostoru Kaštela. Jela u Domacoj kužini na Placi pripremat ce se od 10 do 13 sati, a u 13 sati na Placi starta 7. Histria oldtimer rally 2012. (Petra LUKEŽ, snimio Dejan ŠTIFANIC)
VIŠE U NEDJELJNOM TISKANOM IZDANJU.