Svetvinčenat ponovno pleše

Point od you
Point od you

Festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat održat će se po 17. put od 22. do 25. srpnja. Tijekom četiri plesna dana organizatori će predstaviti recentne umjetnike i prikazati predstave iz nekoliko europskih zemalja.

Zanimljivi sudionici

Nastavlja se suradnja s međunarodnom plesnom platformom Aerowaves koja promovira nove, talentirane koreografe u Europi. U sklopu te suradnje hrvatskoj publici će se prvi puta predstaviti Andreas Constantinou s koreografijom TheWOMANhouse, kao i mađarsko-portugalski dvojac Anna Réti & Ricardo Machado svojim radom "Point of you". U sklopu glavnog programa prikazat će se rad poznate španjolske plesačice koja odnedavno plovi i koreografskim vodama – Lali Ayguade predstavit će se koreografijom Kokoro, a stiže i španjolski kolektiv Senor Serrano koji je već osvojio savičentsku publiku 2012., ovaj put s multimedijalnom predstavom "A House in Asia".

Osim programa u Kaštelu Grimani te na raznim lokacijama pod vedrim nebom Svetvinčenta, u Mediteranskom plesnom centru pripremljen je program radionica za profesionalne plesače.

Festival plesa i neverbalnog kazališta jedinstvena je kulturna manifestacija, koju organizira Zagrebački plesni ansambla, a koja se svojom tradicijom dokazala kao omiljeno okupljalište plesnih stručnjaka i ljubitelja plesne umjetnosti koji ciljano dolaze popratiti festivalski međunarodni program sastavljen od suvremenog plesa, fizičkog teatra, mime, cirkuserije, uličnog teatra, te edukativnih seminara i radionica.

Osnovan 2000. godine Festival je dosad ugostio više od 150 domaćih i inozemnih plesnih i kazališnih trupa s više od 190 radova; ostvario kvalitetnu suradnju s lokalnom zajednicom; inicirao otvaranje turističke zajednice općine Svetvičenat; inicirao otvaranje Kulturnog centra Svetvinčenat u čije prostore implementira programaciju budućeg Mediteranskog plesnog centra. Posjećenost mu je izvanredna, a postao je nezaobilazan dio kulturne ponude županije i čitave države.

Obrazovni cilj

Festivalski ciljevi koji se sastoje od prezentiranja recentnih inozemnih i domaćih ostvarenja iz područja plesa, edukacije novih generacija publike, promocije interkulturalnog dijaloga i transnacionalne mobilnosti, sudjelovanja u izgradnji aktivnog, demokratskog i kulturno obrazovanog društva, poticanja kreativnosti, ideja i stavova, te solidarnosti među umjetnicima i publikom, sustavno se ostvaruju, a korist od manifestacije kontinuirano ostvaruju svi posjetitelji.

U mnoštvu kulturnih događanja koja se nude u Istri tijekom ljetnih mjeseci Festival plesa i neverbalnog kazališta izborio je značajno mjesto; aktualizirao plesnu scenu i pospješio njenu decentralizaciju te postao odličan brand i sinonim za ples. (V. BEGIĆ)

Cjelokupan program

22.07.

Kaštel/Castle 21.30 - The WOMANhouse Andreas Constantinou, Himherandit Productions, Danska)

Trg/Square 22.30 - POINT OF YOU Anna Réti & Ricardo Machado, Mađarska/Portugal

23.07.

Trg/Square 21.15 - NIKE DudaPaiva Company, Nizozemska

Kaštel/Castle 21.30 - SPONE Roberto Olivan & Zagrebački plesni ansambl, Hrvatska

Trg/Square 22.45 - ANATOMIJA MAČKE Petra Hrašćanec, Ksenija Zec, Hrvatska (HR)

24.07.

Mediteranski plesni centar/MDC 19.00 - Predstavljanje programa Kreativna Europa - Kultura Od ideje do cilja, Anera Štopfer, Ministarstvo kulture RH

Loža/Loggia 21.00 - TRIP projekcija filma, Andreja Široki, Iva Korenčić, Hrvatska

Kaštel/Castle 21.45 - A HOUSE IN ASIA Agrupación Senor Serrano, Španjolska (ES)

Loža/Loggia 22:45 - GALA Edvin Liverić, Hrvatska (HR)

25.07.

Trg/Square 21.00 - SALE Ksenija Zec & ADU, Hrvatska (HR)

Kaštel/Castle 21.45 - KOKORO Lali Ayguade, Španjolska (ES)

Loža/Loggia 22.45 - STAYING ALIVE Jasna L. Vinovrški, Public in Private, Hrvatska/Njemačka (HR/DE)


Podijeli: Facebook Twiter