Svetvinčenat: Otvoren drugi Festival sira


Drugi Festival sira svečano je otvoren jučer navečer u Svetvinčentu, u Kaštelu Grimani. Tijekom dvodnevne manifestacije ljubitelji sira i drugih mliječnih proizvoda mogu degustirati razne vrste sireva više od 20 proizvođača iz Istarske županije i šire regije.

- Mi smo već dva tjedna u Europskoj uniji i postavlja se pitanje kako Istra može konkurirati na velikom europskom tržištu. Možemo biti konkurentni na velikom tržištu od 500 milijuna ljudi, kao što smo to već uspjeli sa maslinovim uljem, vinom i pršutom, a budući da imamo 23 proizvođača mlijeka to želimo postići i sa sirom, rekao je istarski župan Valter Flego proglašavajući manifestaciju otvorenom.

Da bi Istra preživjela na europskom tržištu, radit će se na zaštiti ovčjeg, kravljeg i kozjeg sira, dodao je.

Pozdravnim riječima okupljenima su se obratili i Mirna Dadić iz Ministarstva poljoprivrede te načelnik Općine Svetvinčenat Dalibor Macan. Elvis Percan, upravitelj zadruge Dva roga, organizatora manifestacije, istaknuo je da Festival sira, koji je lani bio održan prvi put, treba biti poticaj proizvođačima sira iz Istre, jer je to promocija proizvodnje mlijeka, sira i drugih lokalnih autohtonih proizvoda. Tako su se u svetvinčentskom Kaštelu okupili proizvođači kravljeg, ovčjeg i kozjeg sira iz Istarske županije, ali i Slavonije, Like te s Paga, a ovogodišnji novitet su proizvođači sira iz Slovenije.

Na Placi ispred Kaštela Grimani u ponudi je i domaća kužina koja u jelima uključuje sir, a održavaju se i prezentacije izrade kolača od sira te sljubljivanja sira i vina.

Drugog dana manifestacije od 19 do 2 sata u Kaštelu je na rasporedu izložba i degustacija sireva, a na Placi priprema jela te izložba proizvođača istarskih autohtonih proizvoda "Ča je nama naša Istra dala".

Za cjelovečernju zabavu zaduženi su organizatori pulski Rock caffe i tvrtka Sali trade. (P. LUKEŽ, snimio D. MEMEDOVIĆ) 


Podijeli: Facebook Twiter