Svetvinčenat: Mijenja se prostorni plan i osniva LAGUR

Vijeće Svetvinčenta (Arhiva)
Vijeće Svetvinčenta (Arhiva)

Vijećnici Općine Svetvinčenat na jučerašnjoj su sjednici Vijeća donijeli odluku o izmjeni i dopuni Prostornog plana uređenja Općine (PPUO) čime će se mještanima omogućiti izgradnja objekata.

Igor Macan, pročelnik općinske uprave, kazao je da slijedi natječaj na kojem će se izabrati stručni izrađivač plana, a cijela bi procedura izrade, procjenjuje, trajala najmanje godinu dana.

Zamjenik načelnika Alen Doblanović obrazložio je da je odluka donesena na temelju Zakona o prostornom uređenju, a mještani će imati rok od dva mjeseca za predaju zahtjeva koji će se početi obrađivati u veljači iduće godine. U postupku će sudjelovati i javnopravna tijela koja su dužna dostaviti svoje zahtjeve za izradu izmjena i dopuna prostornog plana uređenja Općine. Koncem rujna ili početkom listopada iduće godine očekuje se donošenje prijedloga prostornog plana Općine, najavio je Doblanović.

Prihvaćene su sve točke dnevnog reda, među kojima i odluka o prodaji nekretnina u vlasništvu Općine. Riječ je o oranici od 1.035 kvadrata u naselju Pajkovići koja se prodaje po početnoj cijeni od 31.050 eura, pašnjaku (501 kvadrat) u Juršićima čija je početna cijena 15.030 eura te oranici (180 kvadrata) u naselju Muškovići za koju se traži minimalno 5.400 eura.

Vijećnici su donijeli odluku o osnivanju i pristupanju Lokalnoj akcijskoj grupi u ribarstvu (LAGUR) koju bi Općina trebala osnovati idućeg siječnja zajedno s gradovima Rovinjom, Vodnjanom, te općinama Bale, Barban, Fažana, Kanfanar, Ližnjan, Marčana i Medulin. LAGUR se osniva radi povećanja zaposlenosti i teritorijalne kohezije, društvene uključenosti, te pružanja podrške pri zapošljavanju u obalnim i kontinentalnim zajednicama koje ovise o ribolovu i akvakulturi. Važno je istaknuti da će Grupa moći povući sredstava iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo koji potiče lokalni razvoj koji prevodi zajednica (Community led development).

Vijećnici su usvojili zahtjev Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda iz Pule o osiguranju određenih novčanih sredstava za boravak dvoje djece s područja Općine u Centru. Prema Macanovim riječima, tek se treba utvrditi potreban iznos sredstava. 

Postojeću Strategiju razvoja Općine vijećnici su produljili do konca 2016., dok se ne dovrši nova koja je u izradi. Strategija je, veli Macan, bitna jer se na temelju nje mogu kandidirati projekti za sredstva europskih fondova. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter