Svetvinčenat: Kušana prva vina iz ovogodišnje berbe

Nagrađeni vinari na Fešti mladega vina
Nagrađeni vinari na Fešti mladega vina

Art centar u Svetvinčentu ugostio je jučer još jednom pitkiji vid umjetnosti, Feštu mladega vina. Premda je bilo najavljeno gostovanje 30 istarskih "umjetnika" u proizvodnji odličnih vina, na Feštu ih je stiglo upola manje, no zato posjetitelja željnih dobre kapljice nije manjkalo.

Prve boce ovogodišnjih vina otvorili su Franc Arman, Trapan, Siljan, Ravalico, Sirotić, Matić, Tomaz, Matošević, Vivoda, Marčeta, Goran Bačac, Commot, Fakin i D&D te ih ponudili posjetiteljima na kušanje, a ovi su ih zatim ocjenjivali odlučivši tako tko za sada ima najbolje mlado vino.

I ove su godine, kao i lani, posjetitelji ocijenili najboljim mlada vina iz vinarije Trapan, a odmah iza njih smjestila su se Matoševićeva i vina Bačac.

U bocama i buteljama s mladim vinima najčešće su se našli Malvazija, Cabernet Sauvignon, Merlot i Teran, no svi su vinari u ponudu stavili i druga, starija vina iz svog asortimana.

- Danas se kod nas mogu kušati mlada Malvazija, Teran, Merlot, Muškat i Rose od Terana, uz asortiman starijih vina. Kao i uvijek, Muškat je prvi otišao, a moram priznati da premda se ovo zove Fešta mladega vina, posjetitelji ipak preferiraju kapljicu starog.

Mnogima je zanimljiva i ova "tajanstvena" tamna boca s pečatom, bez etikete, pod nazivom Sesto senso, a radi se o malvaziji koja je macerirana i odležana u bačvi od murve. Moj suprug je time želio oživiti jedan dio svog djetinjstva jer se uvijek prisjećao kako su najmirišljavija vina u to vrijeme bila ona iz bačvi od murve. I sad je ponovio taj način proizvodnje, ispričala nam je Danijela Tomaz.

Za vrijeme degustacije i čavrljanja s vinarima, za ugodnu glazbenu podlogu pobrinuo se poznati istarski kantautor Bruno Krajcar uz gosta Dragu Draguzeta, a nastupili su i mali i veliki članovi KUD-a Svetvinčenat te Klapa Škerac.

Nakon proglašenja pobjednika započela je kasnonoćna zabava uz Lidiju Bačić i Laguna Band koja se ove godine održala u velikom šatoru smještenom nedaleko Art centra. (P. SOFTIĆ; snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter