Svetvincenat: Kako se ratovalo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Subotnji Dan neovisnosti obilježen je u Svetvincentu izložbom starog oružja iz privatnih kolekcija Marija Ferlina iz Svetvincenta i Damijana Pucica iz Žminja. Izložba je priredena drugi put, nakon što je lani zbirka prvi put prezentirana javnosti, a šezdesetak komada restauriranog oružja u atraktivni kaštel Morosini-Grimani razgledalo je tijekom dana petstotinjak posjetitelja.

- Nakon što je lani bilo prvo predstavljanje zbirke za buduci muzej starog oružja u Savicenti, ove godine smo htjeli zadržati kontinuitet. Militariju su kolekcionari poceli sve više skupljati, primjerice, znacke i ordenje, ali i oružje. Zato u buducnosti razmišljamo i o sajmu vojne opreme u Kaštelu. Nadam se da bi se to kroz nekoliko godina moglo ostvariti, ali za to treba više novca, ovako to radimo s entuzijazmom, rekao je kolekcionar oružja i lovac Mario Ferlin, koji je organizirao izložbu u prostoru koji mu je ustupila Opcina Svetvincenat.

Oružje koje je bilo izloženo, bilo je uglavnom vojno, austrijsko, talijansko, njemacko i francusko, iz razdoblja od oko 1750. do 1940. godine. Medu izloženim komadima bile su austrijske vojnicke puške iz 1769., vojna austrijska zracna puška iz 1780. te iz stoljeca poslije toga tri pješadijske i konjicke puške Werndl s bajunetama "s kojima su ginuli naši didi", istice Ferlin.

Posjetitelji su mogli vidjeti i dvije engleske puške, pješadijsku i konjicku, koje su se koristile u Indiji, kao i njemacki plinski te njemacki raketni pištolj iz 1943. godine.

Jedna od egzoticnijih bila je marokanska puška paljenja na kremen iz prve polovine 19. stoljeca. Bili su izloženi i revolveri poput belgijskog, s paljenjem na kapislu iz 1865. godine te vojni revolver s punjenjem na gotov metak iz 1870., ali i zatvorenicki lanci s prijelaza iz 18. u 19. stoljece. Jedan od rariteta je i Rast & Gasser revolver iz 1898. godine s futrolom, buduci da su one rijetko bile sacuvane, a mogli su se razgledati i talijanski vojni i oficirski revolveri Bodeo.

Posebnu je pažnju, osobito najmladih, plijenio top koji potjece iz 15. stoljeca, izložen ispred Kaštela. Taj je top, pojasnio je Ferlin, iz samog pocetka stvaranja i proizvodnje topova, kad još nije bilo ni tehnologije lijevanja. Proizvodnja je mletacka, a naden je u Istri i vjerojatno je jedini takav primjerak na ovom podrucju. (Napisala i snimila Petra LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter