Svetog Andriju "okupirali" ronioci

Sljedbenica indijanskog Macumba - Lucimar de Silva iz četvrti Cachoeirinho sa svojom zmijom i cigarom
Sljedbenica indijanskog Macumba - Lucimar de Silva iz četvrti Cachoeirinho sa svojom zmijom i cigarom

I ove godine, baš kao što su to i uobičajeno činili pred turističku sezonu jedan od najljepših otoka Mediterana i šire, otok svetog Andrije nadomak Rovinja, okupirali su ronioci. Njihovu nazočnost, dakako da su tijekom vikenda primijetili brojni gosti i kupači, koji su im se sramežljivo i priključili u eko akciji i tako uz tradicionalne organizatore ronilački centar "Puffer" i djelatnike hotela "Istra", doprinijeli čistoći i ljepoti podmorja. 

Riječ je naime, o jedanaestoj po redu eko akciji kojoj se ovog puta priključilo više od šezdesetak aktivnih sudionika. Podmorje su tako, i na prostoru lučice i dvije uvale čistili ronioci centra Puffer, koji djeluje u sastavu Diver networka, te gosti i mađarskog Ronilačkog kluba iz Budimpešte. Za kopno su pak, kao i odvoz nakupljenog bili zaduženi Maistrini djelatnici. Kako doznajemo od Nenada Kunovića- Nene, voditelja ronilačkog centra Puffer, stacioniranog na otoku sveti Andrija u akciji je sudjelovalo preko šezdesetak sudionika, i kao uvijek ista je u nekoliko sati čišćenja urodila plodom. Doduše, upecanog "blaga" u vreće za smeće bilo je puno manje u odnosu na ranije što dokazuje da skrb i briga za čist okoliš itekako ima smisla.

- U odnosu na ranije godine činjenica je da  smeća pod morem, barem što se tiče priobalja otoka ima sve manje i manje na što smo svi vrlo ponosni. No, situacija izvan  zaštitne mreže, nije idilična i još uvijek ima previše toga što moru ne pripada- od stakla, plastike, pa čak i guma koje se, kao slučajno, u more ispuštaju iz brodova i jedrilica, rekao nam je Nenad Kunović. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter