Svetlana Makarovič bila je gošća posljednjeg Doručka s autorom

(Tanja Draškić Savić)
(Tanja Draškić Savić)

Slovenska autorica Svetlana Makarovič bila je gošća posljednjeg Doručka s autorom te u sjajnoj je atmosferi s Aljošom Pužarom govorila o brojnim temama.

Nju nazivaju legendom slovenske poezije, a odmah na početku rekla je da su za nju kompjuter, mikrovalna i Facebook stvorovi, gotovo pa monstrumi, i da je još najhumaniji prostor za pušače.

U poeziji je našla brojne slike, te taman kada je pomislila da odustaje od projekta poezije, ugledala je sliku svoga prijatelja, smrznute grane, inje koja govori o samoći što ju je posebno nadahnulo. "Kod nas svaka budala piše haiku, pa sam rekla da ću i ja probati, pitala sam za savjet Borisa A. Novaka i napisala haiku za koji sam dobila pohvale, a potom sam i u japanskom restoranu uspjela napraviti gužvu. Što se tiče fakulteta, na faks sam išla gledati komade, no znam o svemu po malo. U ovome svijetu nije svijet problem, nego ljudi. Ne volim kukce, ali su mi draži od Trumpa. Crtam biljke i sebe vidim kao biljku, kao koprivu, kazala je ova autorica koja se večer prije predstavila i kao glazbenica, i to vedrim dijelom svoga stvaralaštva.

- Imam i mračniji dio, gdje je govora o nasilju, o Srebrenici, no ovdje sam htjela predstaviti neke vedrije tonove, kazala je ova autorica koja se osvrnula na brojne teme, ističući i da ženska vagina ima ogromnu moć te da je odbila Prešernovu nagradu, a nema neko posebno mišljenje o nagradama općenito, veli da su one učestalo samo neka uspomena za unuke njihovih dobitnika.

Govoreći o književnosti za djecu, o čistoj didaktici prisutnoj u djelima Ele Peroci, o izvrsnom Seliškaru, kazala je da nema živaca za djecu, ali da piše priče za djecu napisane ljubavlju, piše "de amore", a ne piše sretne niti tužne priče, već s otvorenim završetkom, dok su motivi nujni, istaknula je. Veli i da ne voli melodramatiku i sladunjave motive.

U glazbenom programu upriličenom u subotu navečer, sudjelovali su Svetlana Makarovič, Jelena Ždrale (vokal, violina), Nino de Gleria (bas), Joži Šalej (klavijature), Afra Tesla (vokal),  Marlenna (vokal) i Višnja Fičor (vokal). (V. BEGIĆ)

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter