Svetica u civilu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vojni kompleks Svetica u Šišanu nakon višegodišnjih nastojanja i poslanih zahtjeva konacno je predan na korištenje Opcini Ližnjan. Svetica je dosad bila pod ovlasti Središnjeg državnog ureda za upravljanje državnom imovinom otkako je prije sedam godina proglašena neperspektivnom vojnom nekretninom. Opcinari su je, medutim, prepoznali kao stratešku nekretninu za daljnji razvoj, stoga su od Središnjeg ureda tražili da im se kompleks prepusti na upravljanje.

Medutim, usprkos višekratnim zahtjevima i zgotovljenom opcinskom projektu prenamjene prostora, Svetica je godinama zjapila prazna. Povremeno ju je koristila i održavala Nacionalna udruga za fortifikaciju, a ljeti se ondje održavao Festival ulicnih carobnjaka. No nedavnim potpisivanjem sporazuma o privremenoj primopredaji Svetice radi ocuvanja i zaštite izmedu Opcine Ližnjan i Vlade Republike Hrvatske, odnosno Ministarstva obrane, ona bi uskoro trebala zasjati u novom ruhu.

- Nakon niza zahtjeva i godina cekanja Opcina je konacno dobila zeleno svjetlo i ugovor je potpisan. Sada konacno možemo zapoceti planirane projekte, rekao je nacelnik Ližnjana Srecko Ševerlica.

Prema opcinskom elaboratu, ondje bi se trebao osigurati prostor za potrebe opcinskog komunalnog poduzeca i Dobrovoljnog vatrogasnog društva, za suradnju s institucijama u kulturi, kao i za sportske te udruge civilnog društva. Primjerice, u Svetici bi se osigurao prostor za interaktivni muzej fortifikacije, muzej povijesti opcine Ližnjan te muzej lokalnih arheoloških nalaza.

Takoder, na prostoru kompleksa održavale bi se i izložbe o lokalnoj flori i fauni te edukacijski izleti, a na zelenim površinama omogucit ce se sportskim udrugama uredenje biciklistickih i trim-staza, šetnica itd. Takozvani sacasti hangar prenamijenio bi se i osposobio za znanstvene, strucne, kulturne i edukativne prezentacije i manifestacije.


Podijeli: Facebook Twiter