Svetica ni na nebu ni na zemlji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vojni kompleks Svetica u Šišanu, usprkos višegodišnjim naporima i zahtjevima Opcine Ližnjan da joj se ta vojarna prepusti na upravljanje, prema svemu sudeci, i završetak ove godine docekat ce pod ingerencijom Središnjeg državnog ureda za upravljanje državnom imovinom. K tome, izvjesno je da ce i pocetkom iduce godine Svetica, opcinska strateška nekretnina za daljnji razvoj, ostati u statusu quo buduci da, osim zgotovljenog opcinskog projekta prenamjene prostora vojarne, pomaka nema.

Svetica je u vlasništvu MORH-a, a vojska je s tog prostora odselila prije sedam godina. Proglašena je neperspektivnom vojnom nekretninom, a njena daljnja namjena prepuštena je Središnjem državnom uredu. Opcina Ližnjan vec se godinama bori da je dobije na korištenje buduci da se radi o vrijednom kompleksu prepunom potencijala, no prijenos prava na upravljanje zapinje u protokolu, odnosno Vladi i Ministarstvu obrane. Koncem svibnja ove godine Opcina je sastavila prijedlog ugovora kojim se Svetica daje na korištenje Opcini Ližnjan, a koji su trebali potpisati predstavnici Ministarstva i Opcine.

- Opcina je ugovor potpisala, no iz Ministarstva potpis nikad nije stigao, rekao nam je nacelnik Ližnjana Srecko Ševerlica i napomenuo da je potpisivanje ugovora možda odgodeno zbog nedavnih promjena u Vladi, odnosno bolesti ministra Branka Vukelica. Napomenuo je i da je Opcina u nekoliko navrata Vladi slala zahtjev za upravljanjem (samo lani cetiri puta) te da su prije sastanka s ministrom vezanim za prijedlog ugovora u Središnji ured poslali svu dokumentaciju o planiranju i nacinu upravljanja projektom.

Prema projektu Opcine, Svetica bi se koristila i kao povijesni muzej lokalnih arheoloških nalaza, za razne kulturne i edukativne manifestacije, a uskladila bi se i s gospodarskim potrebama, te bi se uredile biciklisticke i trim-staze. Objekt trenutno povremeno koristi i održava Nacionalna udruga za fortifikaciju, a ljeti se ondje održava Festival ulicnih carobnjaka.


Podijeli: Facebook Twiter