Sveti prizor u različitim viđenjima i materijalima

Fabio Dusman i Alen Damijanić otvaraju izložbu (M. RIMANIC)
Fabio Dusman i Alen Damijanić otvaraju izložbu (M. RIMANIC)

Izložbom kućnih jaslica u žminjskoj Kuli započeo je ovogodišnji Advinet va Žminje koji će se protegnuti sve do Nove godine. Ova, prva izložba jaslica u Žminju, ostvarena je po zamisli Fabia Dusmana i Lenke Šajina, direktorice TZ Žminj. Naime Dusman već godinama uređuje jaslice u žminjskoj župnoj crkvi, a kada je posjetio nekoliko izložbi jaslica izvan Istre nije dvojio da nešto slično treba napraviti i u Istri.

U suradnji s TZ Općine Žminj, Općinom Žminj, te nekoliko prijatelja uspio je okupiti 30-tak izrađivača jaslica. Svaki je od njih što skupno, što individualno u Kulu postavio svoje jaslice, a cjelokupni je postav otvorio Alen Damijanić, zamjenik načelnika Općine Žminj zaželjevši svima, koji do konca mjeseca posjete, Advinet va Žminje, da uživaju u programima, da se dobro zabave, a izložbi jaslica zaželio je da pređu u tradiciju. Zahvalivši svima na uloženom trudu u ovu izložbu. Uvodeći u program otvaranja izložbe Dusman je podsjetio na dugu tradiciju jaslica, koja seže u početke kršćanstva, naglasivši kako je prve jaslice u današnjem obliku uprizorio Sv. Franjo Asiški u 13. stoljeću. Od tada se običaj postavljanja jaslica najprije proširio crkvama, a potom i po domovima.

Danas je taj običaj u našim krajevima jako rasprostranjen, a u novije vrijeme u oblikovanje jaslica svatko želi unijeti dio svoje kreativnosti. Stoga u žminjskoj kuli nema nekakvih tipskih jaslica, već je svaki izrađivač, zapravo izlagač osmislio i napravio izvorne u jaslice, ne samo u oblikovanju ambijenta, već i figura. Tako će svi koji se, do 20. prosinca, odluče posjetiti ovu zanimljivu izložbu vidjeti jaslice u istarskom ambijentu kamenih kuća i kažuna, pa do "metaliziranih" jaslica u kojima su glavni likovi Isus, Marija i Josip izrađeni do žlica. Neki su se autori poigrali ambijentima postavivši jaslice u različite drvene i kamene oblike pronađene u prirodi. Ima tu i mehaničkih naprava koje pokreću neke od likova ili kontroliraju protok vode, zapravo minijaturne rijeke.

Neke su jaslice krajnje reducirane, svedene samo na glavne likove i konture ambijenta, ima i raskošnih jaslica bogate scenografije s mnoštvom likova, ali i onih izrađenih od slatkiša ili neobičnih materijala kao što su kaktus ili knjige. U svakom slučaju izrađivači jaslica izloženih u žminjskoj Kuli, a dolaze iz raznih krajeva Istre, dali su si oduška i postavili zanimljivu izložbu koju krasi domišljatost, nesputana kreativnost, ali i odmjerenost svetog prizora. Izložba kućnih jaslica lijep je uvod u program Advineta va Žminje, a lijep uvod u otvaranje izložbe posjetiteljima, koji su se okupili u velikom broju, priredio je zbor Osnovne škole Vladimira Gortana u Žminju otpjevavši, pod vodstvom Anđele Damijanić, nekoliko Božićnih pjesama. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter