Sveti Patrik ostao suhog grla

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon Rijeke i Zadra, u sklopu turneje "2St. Patrick's Tour", irski James Cannon and the Sinners nastupili su u pulskom klubu Uljanik. Irski je sastav, iako vec otprije dobro poznat istocno od Ucke, tako ostvario i svoj premijerni nastup na poluotoku, no vec je natpis "Belfast Food otkazali zbog bolesti" na ulazu dao naslutiti da ih prati loša sreca.

Vesele Irce u Puli je docekala šacica publike, svega dvadesetak duša koje su uživale u dva seta od po sat vremena dobre glazbe s irskim štihom, no vakuum na plesnom podiju bilo je teško ignorirati, kako bendu, tako i publici. Cannon i njegov prateci sastav su se ipak pokazali kao pravi profesionalci bogatog koncertnog iskustva, s još bogatijim repertoarom, kojeg su izveli kvalitetno i vrlo energicno.

No sav njihov trud i zavidna komunikacija s publikom, te mnogo odlicno izgovorenih hrvatskih rijeci koje su naucili i dobar humor nisu uspjeli brojem demoraliziranu publiku istjerati iz mracnih zakutaka pred pozornicu, pa da koncert slici na ono kako je zamišljen – dobru, raskalašenu feštu, vec je ostao na razini intimne slušaonice dobre glazbe.

Na repertoaru su se našle balade, polke, pjesme o ljubavi, alkoholu, slavlju i zanimljivim pojedincima, ali i obrade zanimljivih autora, tako je nakon zagrijavanja uz violinu, koncert otpoceo veselom "Nancy Whiskey", nakon koje je bend pokušao malo opustiti publiku uz melodiju "Dirty Old Town", koju su u Hrvatskoj proslavili Belfast Food.

Da je bilo koga za plesati, plesao bi na brzu "John Ryans", a kako svaka pjesma koju su sinoc odsvirali ima svoju pricu, tako je balada "John Stuart" bila škotska pjesma o bogatom zemljoposjedniku koji voli svoje suseljane castiti picem. Objašnjavajuci kako vole Johnnyja Casha i country glazbu, koja je u srži u mnogocemu nalik na irsku tradicionalnu, James Cannon je zapjevao i odlicnu obradu "Folsom Prison Blues". Uz ljubavnu "The Star Of The County Down" i plesnu "Streams Of Whiskey", Irci su izveli i Dylanovu "It Takes A Lot To Laugh, It Takes A Train To Cry", koja je sjela kao salivena Cannonovom promuklom glasu.

Sveti Patrik je tako ostao suhog grla, a podosta Puljana je propustilo svoju dozu irskog veselja, što je po našem mnijenju velika šteta, s obzirom na trud, energiju i kvalitetu koju su James Cannon i The Sinners pružili s bine.


Podijeli: Facebook Twiter