Sveti Nikola stigao u Pulu

Sveti Nikola na Portarati (N. LAZAREVIĆ)
Sveti Nikola na Portarati (N. LAZAREVIĆ)

Čekala su ga djeca, čekala i dočekala - stigao je u Pulu dobri djedica sveti Nikola. Na radost mališana koji su se, uglavnom u pratnji roditelja, nonića ili odgojiteljica, okupili na Trgu svetog Tome na pulskoj rivi, s mora je doplovio ovaj svima omiljeni svetac - zaštitnik djece, pomoraca i putnika.

Uz dječicu, koju hladnoća nije omela u iščekivanju, svetog Nikolu su dočekale Pulske mažoretkinje, koje su djeci dijelile bombone, starija grupa pjevača zbora Mići Zaro koja je zapjevala njemu u čast te nezaobilazni klaunovi. Vesela povorka potom se zaputila do Foruma, gdje je svetom Nikoli dobrodošlicu zaželjela dogradonačelnica Elena Puh Belci, a onda su svi zajedno stigli na Portaratu, gdje je upriličen prigodni igrokaz.

Dok je sveti Nikola s djecom htio popričati o poklonima koje im je tijekom noći ostavio u čizmice, u tome ga je nastojao ometati Krampus, no nije mu baš pošlo za rukom. Iznenadilo ga je što je sveti Nikola stigao brodom, kao što i priliči, a ne kao lani veselim autobusom, što je bilo iznimno zbog preuređenja rive.

Zajedničkim snagama potom su djeca, klaunovi i mali pjevači natjerali Krampusa da postane dobar - odlučio se popraviti i dijeliti poklone.

Dobri djedica u Pulu je doplovio brodom pomorske policije, a organiziranje dočeka i prigodnog programa i ove je godine povjereno Malom istarskom lutkarskom kazalištu.

Labin: Djeci bomboni, tetama šibe
Čizmicu i košaru punu bombona za mališane, a šibe za tete donio je jučer Sveti Nikola u labinski Dječji vrtić Gloria. Limači su mu se odužili iz sveg glasa zapjevavši "Zvončiće", a odgajateljica Gracijela nije bila uvrijeđena zbog pruta, štoviše, uhvatila se harmonike i udarila ritam kratkoj priredbi u čast zaštitnika djece. Sve je garnirano neizbježnom iskrenošću mladih glavica.

- Pritišću me godine, ne mogu više toliko plesati s vama, žalio se domaćinima svetac, grijući kosti uz ognjište koje su izradili vrtićarci.

- E, da, ove godine si stariji nego lani, hladno mu je odgovorio jedan od bistrića iz Glorije.

Pohod Svetog Nikole vrtićima i osmoljetkama u Labinu, Vinežu i Rapcu, u organizaciji Grada, obuhvatio je čak 11 postaja, a zaključen je večernjim posjetom šatoru s klizalištem kraj OŠ Matije Vlačića. (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ, I. RADIĆ)

()


Podijeli: Facebook Twiter