Sveti Nikola stigao kočijom pred fažanske mališane

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sveti Nikola stigao je danas na fažansku rivu na radost mališana, ali i ostalih mještana koji se još uvijek vesele omiljenom svecu. Nekada je Nikola u Fažanu, kao zaštitnik pomoraca, dolazio preko mora brodom, a posljednjih godina, pa tako i ove, doputovao je kočijom koju su vukla dva konja. Uostalom, mališanima iz Fažane plovila su nešto uobičajeno, dok se konjska zaprega na rivi pokazuje kao prava atrakcija i potpuni scenski doživljaj.

- Znate li djeco koliko je meni godina, pitao ih je Sveti Nikola, no djeca iz vrtića Sunce iz Fažane i Mora iz Valbandona, te ona izvan predškolskog sustava, nisu znala.

- Imam više od 1.700 godina, rekao je svetac, popričao s njima i darivao im bombone što je rezultiralo iskrenim zadovoljstvom i zahvalnošću. Tko kaže da se maleni više ne znaju prepustiti sitnim radostima?

Možda djeca i nisu znala koliko je Sveti Nikola star, ali su znali da je stariji od Djeda Mraza i Djeda Božićnjaka i da je njegovo štovanje u dugoj tradiciji ovih krajeva, da je zaštitnik djece i pomoraca, da ga inače prati strašni Krampus i da zločesta djeca umjesto slatkiša 6. prosinca dobivaju šibu ili prut. A, svakako znaju da danom svetog Nikole zapravo počinju razne prosinačke manifestacije i ciklusi darivanja djece.

- Nikola donosi manje poklone, ali ipak nam je omiljen, rekao je jedan predškolarac iz Valbandona.

Nakon priča i fotografiranja došlo je vrijeme da Nikola krene dalje na put. Djeca su slatkiše podijelila sa svojim odgajateljicama, a sveca u biskupskoj odori ispratili uz pjesmu. Do sljedeće godine! (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter