Sveti Nikola napunio čizmice

Sveti Nikola i njegov kolega Krampus (Dejan ŠTIFANIĆ)
Sveti Nikola i njegov kolega Krampus (Dejan ŠTIFANIĆ)

Zbog zločestog Krampusa koji je, kako smo čuli, raskopao rivu, Sveti Nikola ove godine nije mogao u Pulu stići brodom. Na opće oduševljenje mališana koji su ga čekali na Giardinima, došao je autobusom Pulaprometa.

U organizaciji MILK-a, dječicu su prije Sv. Nikole dočekali klaunovi dok je one "malo manje dobre" plašio Krampus. Iako oduševljenje omiljenim likom mališani nisu mogli sakriti, njihovi roditelji, ali i vrtićke tete, imali su dosta primjedbi na organizaciju dočeka.

- Ovo je organizirano čisto da jest, mjesto uopće nije dobro, vrtićka dječica koja su tu ne vide ništa zbog roditelja koji drže svoje mališane na ramenima tik uz pozornicu. Ništa se ne čuje, a uz to jako nas je strah što toliko djece moramo čuvati uz samu prometnicu, u dahu nam je rekla jedna vrtićka teta. Dodala je da je doček trebao biti organiziran na obližnjoj Portarati, gdje bi djeca sve bolje vidjela, a bila bi i sigurnija. Sličnih su razmišljanja bili i roditelji mališana kojima prevelika gužva nikako nije pasala jer su na doček došli s malom djecom. Zamjerke je jedna od odgojiteljica imala i na činjenicu da djecu više animira zločesti Krampus nego popularni svetac.

Na sve ove zamjerke odraslih, djeca su se samo nasmijala. Njima je bilo važno da im je stigao Sveti Nikola. Jesu li bili dobri i što su pronašli u čizmici upitali smo i nekoliko mališana. Sedmogodišnji Luka rekao nam je kako je u čizmici dobio zvrk "Beyblade" i slatkiše. Četverogodišnji Samuel bio je, kako nam je sramežljivo priznao, dobar cijelu godinu i zato je dobio puno slatkiša. Petra je primjerice dobila reket, Sebastian punu vreću slatkiša, dok je njegova sekica Ema u čizmici pronašla barbiku. Andrej je, ispričao nam je u dahu, dobio "jednu mandarinu, drugu mandarinu, žvake od koje se mogu napuhati ogromni baloni pa bombon…".

Sveti Nikola napunio je čizmice buzetskih mališana koji su ga u neočekivano velikom broju dočekali na Trgu Fontana. Dobrodušni starčić darivao ih je bombonima, a tek su rijetki dobili šibu.

Za njih je postavljena i predbožićna izložba na otvorenom, mali sajam dječjih radova za koje su se pobrinuli učenici Osnovne škole "Vazmoslav Gržalja" i Udruga za pomoć osobama s mentalnom retardacijom, Klub Buzet. Točno u 18 sati upalila se blagdanska rasvjeta u gradu te je uz vesele zvukove božićnih pjesmi, Buzet zasjao u bajkovitom ugođaju. U potragu za Svetim Nikolom najmlađi Buzećani krenuli su iz Narodnog doma gdje je za njih održana kazališna predstava u produkciji Kazališta Merlin.

Grad Labin organizirao je posjet Sv. Nikole labinskim vrtićima. Svečev pohod u pratnji Krampusa s harmonikom počeo je u 9 sati na Titovom trgu gdje se susreo s djecom iz djecom iz starogradskog odjeljenja Dječjeg vrtića "Pjerina Verbanac". Nakon toga posjetio je Centar "Liče Faraguna", Dječji vrtić "Gloria", pa centralni Dječji vrtić "Pjerina Verbanac" i na kraju njegova odjeljenja na Vinežu i u Rapcu. (B. PETROVIĆ; G. Č. Š, R. S.; snimio D. ŠTIFANIĆ) 


Podijeli: Facebook Twiter