"Sveti mošte krstin te u ime svetega Martina"

Blagoslov mladog vina na kuli sv. Martina u Bujama (L. J.)
Blagoslov mladog vina na kuli sv. Martina u Bujama (L. J.)

Slavilo se danas Martinje diljem Istre, na raznim lokacijama. Uz raznolike zabavne i sportske programe, a sve uz podršku lokalnih turističkih zajednica kršten je mošt na cijelom Poluotoku. U Bujama je započelo blagoslovom mladog vina na vrhu nedavno obnovljenje kule svetog Martina. U Momjanu je momjanski i grožnjanski svećenik don Miroslaw Paraniak blagoslovio mladu malvaziju iz Vinarije Franković, čime je simbolično blagoslovljeno vino iz svih bujskih vinograda. Uvod u ovogodišnju feštu u Vrsaru odradili su već u srijedu stolnotenisači Vrsara i Pazina, a od ostalih prigodnih sportskih natjecanja zanimljivo je bilo na odbojkaškom troboju Vrsar-Rovinj-Umag, kao i na turniru u briškuli i trešeti u organizaciji Zajednice Talijana Vrsar.

- Sveti Martine oslobodi nas velikega grada i mraza u brajdi, oslobodi nas peronošpore grde, oslobodi nas od gladi divljih prasci…, zaorilo se danas ližnjanskim konobama u sklopu proslave Martinje, dana mjesnog zaštitnika i tradicionalnog "krštenja našeg svetega mošta".

Članovi udruga Ližnjanske maškare, točnije Velečasni Bruno, koludrice Adriana i Valentina, harmonikaški pop Voren, ministrant Edi i drugi, obišli su jučer podrume svojih susjeda, zrmana, nonića i drugih te ružmarinovom grančicom blagoslovili ovogodišnje vino. Uz zvuke harmonike i zvona te pjevanja natpitnica maškarana je družina odjevena u biskupske halje krenula u obilazak konoba sa Smiljevca, gdje ih je prvi ugostio Boris Ruba. Dok je Velečasni čitao molitvu, skupina je u disharmoničnom višeglasju marljivo ponavljala "Oslobodi naaas…" i "Ameeen".

- Sveti mošte krstin te u svoje ime i ime svetega Martina, oca od vina: da nas vino vajk napija; da nas trizne nebiš puštija; da bi nas pijane do hiže vodija… Amen!, izmolile su maškare pa redom nastavile dalje kroz mjesto - mašiti, kantati i piti.

- Ne, nisu ispraznili cilu bačvu, ovega je lita ostalo još vina. Drago mi je kada dojdu, samo ne moreš hi primiti svaki put jer nikada moramo i delati. Sezona je bila dobra, bilo je sušno i vina su super. I nadam se da će biti dobro i druge godine, ako ne bude peronospore, prasci i mraza, rekao prvi domaćin Boris Ruba s bukaletom u ruci.

Martinje se u Ližnjanu proslavlja tradicionalnom prijepodnevnom svečanom misom i procesijom, a nakon blagoslova vina nastavlja se bogati zabavni i kulinarski program do kasno navečer u organizaciji Turističke zajednice Ližnjan i poljoprivredne udruge "Agro-mladica", u sklopu kojeg se mještani nadmeću i u pripremanju kiselog kapuza. Na malom martinjskom sajmu pred općinom svoje su proizvode izložili lokalni OPG-ovi, u kulturno-umjetničkom programu nastupili su KUD Kuje, mališani Dječjeg vrtića Bubamara i školarci područne škole Ližnjan, a za veselu glazbu bio je zadužen Enigma band. (L. JELAVIĆ., S.  BRAJKOVIĆ, Z. STRAHINJA)

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter