Sveti Martin po konobama mošt krstio u vino

Sveti Martin kod Buzeta
Sveti Martin kod Buzeta

Krštenjem mladog vina u Svetom Martinu kod Buzeta proslavili su Martinju. Vinska svetkovina u čast popularnog sveca, zaštitnika vinogradara i vinara, ali i mjesnog zaštitnika, potrajala je sve dok i zadnja kapljica iz seoskih konoba nije pokrštena u vino. Od starine je za Martinju bila užanca da se ide od konobe do konobe, a prije dvadesetak godina uveden je ceremonijal krštenja vina, obred popraćen šaljivim doskočicama.

Novi vinski biskup 26- godišnji Damjan Flego, koji je zamijenio umirovljenog prethodnika, obišao je osamnaest seoskih konoba i u svakoj probao domaću kapljicu. Vrata svoje konobe u Majcanima, vinskom biskupu širom je otvorio Slavko Dobrović, rodom iz Benčići kod Huma, koji je usprkos suši pa i povećanim štetama od divljači, zadovoljan ovogodišnjom količinom grožđa i kvalitetom vina. U seoskim konobama vino rade po starinski kao i njihovi nonići, za osobne potrebe, a baš kao i oni konobe obilaze za Martinju. Predsjednik Mjesnog odbora Sveti Martin Žarko Draščić reći će da je cilj očuvati tradiciju. (Napisala i snimila G. ČALIĆ ŠVERKO)

Vina Poreštine u podrumu Istarske sabornice

Slavlju u čast sv. Martinu, zaštitniku vinogradara i vinara, pridružili su se jučer i Porečani, u prkos snažnom vjetru i kiši, koji do večernjih sati nisu posustajali. Udruga poljoprivrednika Agro-Poreč, zajedno s Gradom i vinarima ovog područja, organizirala je predstavljanje lokalnih vina u reprezentativnom prostoru vinskog podruma Istarske sabornice, u starogradskoj jezgri.

Posjetitelji su imali prigodu degustirati mlada i zrela vina Damjanić, Devalentinis, Brčić, Tercolo, Berljafa i pjenušce Peršurić, koja su im u čaše točili sami proizvođači, upotpunjujući doživljaj uz zidane bačve iz austrougarskih vremena zanimljivim informacijama. Uz odlične i nagrađivane malvazije, chardonnaye, pinnote, merlote, cabernet souvignone, terane, borgonje i pjenušava vina savršeno su "legli" friške oštrige, bakalar i kanapei s pršutom, a prezentirana su i MIH-ova mlada maslinova ulja San Gurmano.

- S obzirom na ovogodišnje suše količina vina je manja, ali očekujemo odličnu kvalitetu, što će se već sad može primijetiti, a konačno će se znati kad proces zrenja bude kompletiran, rekao je tajnik Agro-Poreča Zdenko Barac, napominjući da im je namjera bila pokazati građanima što su u svojim podrumima proizveli lokalni vinari te pružiti prigodu za još jedno druženje u dijelu Istarske sabornice, nekadašnje crkve sv. Franje desakralizirane u vrijeme Napoleonove vlasti, koji je nakon rekonstrukcije svečano otvoren krajem ožujka.  (K. FLEGAR; snimila Jelena PREKALJ)

Martinja brez takuina razveselila Rovinjce

Feštom mladoga vina, koja se u gradu svete Eufemije po prvi put održala i to pod nazivom Martinja bez takuina, na gradsku je rivu privukla znatiželjnike usprkos olujnom vjetru. U dobrom vinu, koje se besplatno nudilo uz sardele, uživali su domaći ali i nekoliko grupica stranih gostiju. Da štimung bude potpun pobrinuo se i žminjski harmonikaš Enis Krizman.

Inače, kako saznajemo od Ivana Sošića, tajnika Udruge Agrorovinj, ujedno i glavnog organizatora vinske fešte, ovo je po prvi puta da se u Rovinju, gradu sve poznatijem i po svojim uspješnim i kvalitetnim vinarima i podrumarima, organizira fešta u čast mladoga vina, a njen je cilj bio okupiti i dati mogućnost druženja svim ljudima dobre volje.

No, za uspjeh fešta ponajprije treba zahvaliti vinarima, jer je njih trideset i petero osiguralo 180 litara dobrog vina. Kako piće ne ide bez ića, Agrorovinj je kupio i pet kašeta sardela, dostatnih za 400-ak porcija.

Ruku pomoći Agrorovinju pružili su i članovi Kuće o batani, koji su se pobrinuli da sardela s gradela bude ukusna. Osim u mladim vinima, guštalo se i u istarskoj supi koja se ispijala iz bukaleta. Po cijeni od 60 kuna, simpatična je bukaleta mogla ostati i u trajnom vlasništvu. (Napisala i snimila N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter