Sveti Martin: Antifašizam u Istri nema alternative

Gradonačelnik Valter Flego dobio plaketu (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Gradonačelnik Valter Flego dobio plaketu (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Antifašisti Buzeštine zadovoljni su rezultatima postignutim u prethodnom mandatu, a posebno su ponosni na proteklu godinu jer je predsjednik Ivo Josipović prisustvovao obilježavanju 70. obljetnice Prve istarske partizanske čete u Brgudcu kao i jer je antifašističkoj udruzi dodijeljeno najveće gradsko priznanje Zlatni grb Grada Buzeta, rekao je predsjednik Udruge antifašista Buzeta Edo Jerman.

Na izbornoj skupštini održanoj sinoć u Spomen domu II. Istarske partizanske brigade u Svetom Martinu, Jerman je ponovo izabran za predsjednika te će ovu funkciju obnašati u narednom četverogodišnjem mandatu. Pored njega u sastavu Predsjedništva su: Rikardo Perčić, Stojan Jermaniš, Radovan Krota, Zdravko Silić, Zorko Božić, Silvano Komar, Ratko Klarić i Stjepan Sulimanec.

Govoreći o aktualnom stanju, Jerman je istaknuo da su antifašisti puno očekivali od promjene vlasti.

- Prošla je godina dana Kukuriku koalicije no mi nemamo riječi hvale već samo riječi nade, rekao je Jerman te naglasio da nije riješeno ništa po pitanju statusa antifašizma, statusa boraca NOR-a jer još uvijek nije ostvaren povrat oduzetih stečenih prava. U inventuri prethodnog mandata, istaknuo je da im je u to vrijeme umro 161 član, ali se učlanilo 187 mlađih članova. Danas udruga antifašista broji 1043 člana: najmlađi ima 11 godina, a najstarija članica 104 godine.

- Antifašizam u Istri nema alternativu, antifašizam se živi svaki dan, to je način života, poručio je gradonačelnik Valter Flego te odao priznanje antifašistima jer okupljaju mlade članove koji imaju čast učiti od njih. Buzetsku udrugu antifašista pohvalio je i predsjednik županijskog Saveza antifašističkih boraca i antifašista i potpredsjednik republičkog SAB-a Tomislav Ravnić. Ocijenio je da je najbolja na državnom nivou te podsjetio da je svaki šesti Buzećan njen član. Ravnić je izrazio zadovoljstvo što je po naredbi vrhovnog zapovjednika Hrvatske vojske, predsjednika države, narodni heroj Rade Bulat nedavno pokopan uz sve vojne počasti, što se dogodilo prvi puta u novijoj povijesti.

Laniški načelnik Neven Mikac upozorio je da još uvijek nije uređen Spomen dom u legendarnom Brgudcu, te rekao da nisu uspjeli doći do župana Ivana Jakovčića koji je obećao osigurati 100.000 kuna. Mikac je predložio da se ove godine obilježi mjesto pogibije svećenika Šime Milanovića, prve žrtve Romelove ofenzive te poručio da je imperativ zadržati život na Ćićariji.

U Svetom Martinu govorio je i saborski zastupnik Damir Kajin koji je rekao da ga strašno smeta što se na nagovor gradonačelnika Istre njega kao izbjegava na ovakvim skupovima i kao da mu se ne dozvoljava govoriti.

- Znam sigurno da će se ostvariti politika istih šansi, a ne da se sada samo sa jednom članskom iskaznicom može sve, a s drugima ništa, poručio je Kajin te rekao da u osam godina u Buzetu nije otvorena niti jedna hala. Jerman ga je pokušao prekinuti riječima da ne bi da se to pretvori u predizborni skup na što je Kajin uzvratio da u njegovom nastupu nema politizacije.

Za izuzetan doprinos u potpori, promicanju i zaštiti vrijednosti antifašističke tradicije, Udruga antifašista dodijelila je plaketu gradonačelniku Valteru Flegu, predsjedniku županijskog SUA Tomislavu Ravniću i laniškom načelniku Nevenu Mikcu.

Priznanja su dobili direktor Geoprojekta Valter Perčić, dogradonačelnik Siniša Žulić i dugogodišnji članovi Anica Rušnjak i Josip Katarinčić, a zahvalnice firme; Data- biro Buzet, Park Buzet, Brioni Pula i Jassa Buzet. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter