Sveti Lovreč i Gračišće pripremaju se za žive jaslice

Ivan Mijandrušić i Alen Bažon uz jaslice u gračaškoj crkvi (M. RIMANIĆ)
Ivan Mijandrušić i Alen Bažon uz jaslice u gračaškoj crkvi (M. RIMANIĆ)

Treću godinu zaredom Sveti Lovreč osvanut će u betlehemskoj atmosferi u kojoj se rodio Isus Krist. U nedjelju od 17 do 20 sati mještani će uprizoriti jedne od najvećih živih jaslica u Hrvatskoj: Josip i Marija dočekivat će čestitare u štalici pored župne crkve Svetog Martina, a 120 kostimiranih mještana oživit će drevne zanate na starogradskim ulicama.

Novo jezerce s izvorom, veći broj domaćih životinja (perad, zečevi, volovi, deset tovara..), topli čaj, kuhano vino i svjež kruh iz krušne peći napravljene samo za ovu prigodu neki su od motiva ovog događanja koje organizira sutlovrečki KUD Matko Laginja.

Posebne sutlovrečke jaslice priredit će obitelj Marija Heraka u vlastitoj kući, kao i Vinko Laković u župnoj crkvi pored koje nastupa zbor Nove Vasi. Na Placi će osvanuti božićni sajam dok će se u istoimenoj galeriji u 16.30 sati otvoriti humanitarna izložba KAF-ovaca. Druga i treća izvedba jaslica predviđene su za srijedu 26. prosinca i blagdan Sveta tri kralja 6. siječnja.

Zanimljivost ovogodišnjih jaslica je povezivanje Sv. Lovreča i Gračišća gdje je ova tradicija još i duža. Tako će prvu izvedbu u Svetom Lovreču, u nedjelju, posjetiti kostimirani stanovnici Gračišća, a 30. prosinca Lovrečani će gostovati u Gračišću.

Gračaška župna crkva sv. Vida već je dobila jaslice, a za to su se potrudili Alen Bažon, Ivan Božić, Alen Vojsković, Nikolina Buljan i Loren Buršić, a žive se jaslice održavaju na gradskim ulicama 26. i 30. prosinca ove, te 6. siječnja iduće godine.

Lani ih je posjetilo oko 12 tisuća ljudi, a budući da će se ovogodišnje održati na obnovljenim gradskim ulicama, načelnik Gračišća Ivan Mijandrušić ove godine očekuje još veći broj posjetitelja. Alen Bažon navodi da će sudionici gračaških jaslica gostovati u Svetom Lovreču bez Svete obitelji.

U uprizorenju živih jaslica u Gračišću sudjelovat će oko 130 osoba u povijesnim kostimima, a gradić čiji se izgled nije značajnije promijenio od 17. stoljeća "glumit" će Jeruzalem. Uprizorenje će svake od navedenih večeri započeti u 17 sati na Placu odakle će se Sveta obitelj gradskim ulicama, prolazeći uz štandove starih zanata i domaćih proizvoda, uputiti do zvonika.

Pod njim će biti štalica sa životinjama, a u njoj će se, kao i Svetom pismu, malom Isusu pokloniti Sveta tri kralja, rekao je Bažon. Jaslice u crkvi prostiru se na oko 30 metra četvornih, a sastoje se 250 figura raspoređenih u biblijski prizor postavljen na scenografiju oplemenjenu šumama, potocima, rijekama, jezerima, puteljicima… Bažon već godinama naručuje, skuplja figure i uređuje jaslice u crkvi koje će posjetitelji Gračišća moći razgledati u nadolazeće blagdanske dane. (M. DAMJAN, M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter