Sveti Lovreč: Godina uspjeha i dobrih rezultata


Otvorenjem izložbe fotografija pod nazivom "San Lorenzo - Lovreč - Sveti Lovreč Pazenatički" započeo je obilježavanje Lovrečeve i Dana općine Sveti Lovreč. Izložbu je priredio lovrečki Klub amaterske fotografije - KAF, a na njoj je predstavljeno 60-ak fotografije iz obiteljskih albuma stanovnika Lovreča, usporedno s njima postavljene su današnje snimke istih lokacija.

Proslava je nastavljena svečanom sjednicom općinskog vijeća na kojoj se načelnik Marko Ljubešić osvrnuo na aktivnosti i rezultate ostvarene u proteklih godinu dana.

Naglasivši kako je u međuvremenu realizirana druga faza izgradnje kanalizacijskog sustava naselja Sveti Lovreč, a ukupna je vrijednost projekta 3,5 milijuna kuna, od čega je veći dio financiran sredstvima IPARD programa. U sklopu istog projekta položeno je i 10 tisuća metara četvornih novog asfalta, a od lanjske Lovrečeve realiziran je i projekt rekonstrukcije vodovodne mreže u Svetom Lovreču vrijedan tri milijuna kuna, financiran sredstvima Istarskog vodovoda. "Općina je koordinacijom obaju projekata nastojala izbjeći dvostruka asfaltiranja, što je rezultiralo viškom asfalta kojim se u potpunosti riješilo određene dionice u Svetom Lovreču, koje bi inače ostale djelomično pod starim asfaltom", rekao je Ljubešić.

U suradnji sa Županijskom upravom za ceste u potpunosti je asfaltirana Istarska ulica, glava ulica u Svetom Lovreču. U istom razdoblju asfaltirane su pristupne ceste prema naseljima Zgrablići, Vošteni i Selina, ukupne vrijednosti 250 tisuća kuna, ostala će naselja obnovljeni asfalt dobiti u narednom razdoblju, a trenutno se na ovom području postavlja dvadesetak novih rasvjetnih tijela.

Pokrenut je EU projekt "Rural design" u kojem je Općina Lovreč partner općinama iz Istre i Slovenije, a u sklopu ovog projekta planira se izrada elaborata vizualizacije mjesta i postavljanje turističke signalizacije. Dio projekta vezan za područje Lovreča vrijedan je 52,6 tisuća eura, od čega 44,7 tisuća financira EU. U pripremi je dokumentacija za asfaltiranje ceste Selina-Jakići Dolinji, proširenje groblja u Svetom Lovreču i gradnju vatrogasnog doma.

"Ono što posebno veseli je činjenica da su konačno krenuli i radovi na lovrečkom igralištu, zahvaljujući skupini 20-tak mladića koji će od jeseni ponovo braniti boje NK Lovreča", rekao je Ljubešić, dodajući kako će igralište služiti i za treniranje igrača mlađih uzrasta. Iako je napravljen veliki zaokret, još predstoje veliki izazovi. Tako u narednom razdoblju treba osmisliti kvalitetan plan razvoja Općine kako bi se potaklo mlade ljude na poduzetničke aktivnosti, jer bez toga nema novih radnih mjesta niti kvalitetnog života.

"Pred nam je još mnogo obaveza koje smo si prije nešto više od pola mandata zacrtali, ali dopustite mi da citiram jednog našeg partnera koji je jednom prigodom rekao: Zadnji put kad se u Lavoreču napravilo ovoliko, kao u zadnjih godinu dana, bilo je kad su sagrađene lovrečke zidine", zaključio je Ljubešić svoje izlaganje. Prije toga pozdravivši vijećnike i uzvanike predsjednik općinskog vijeća Adriano Palaman podsjetio je kako je pred dvije godine sjednica održana na trgu ispred gradske lože, uz tada veoma značajan i svečan događaj službenog otvaranja obnovljenih orgulja u župnoj crkvi. Lani je održana na drugom gradskom trgu, onom ispred župne crkve, kada je obilježena 130-ta obljetnica aktivnog rada i djelovanja Limene glazbe, a ove je godine sjednica održana u obnovljenom prostoru galerije "Placa".

U protekle 22 godine, otkako je osnovana Općina Sveti Lovreč realizirani su mnogi projekti poput obnove zidina i otvaranja malih gradskih vratiju, obnove crkvenih orgulja. Izgrađena je mrtvačnice, asfaltirana je južna gradska obilaznica, kao i ceste Pajari-Heraki i prema Selini, a izgrađen je i jedan od najmodernijih sustava za pročišćavanje u Istri.

Ovo svjedoči da je Općina Sveti Lovreč opravdala svoje postojanje, rekao je Palman. Dodajući kako se proteklih godinu dana može ubrojiti u onih nekoliko godina života ove općine koje su bile na samom vrhu po ostvarenim aktivnostima i projektima. U povodu Dana općine Sveti Lovreč uručena su i općinska priznanja, a ove su ih godine dobili: Lado Lačen, E - Grupa d.o.o., za doprinos razvoju gospodarstva općine, te sudjelovanje u kulturnim i sportskim Općine Sveti Lovreč. Darko Hrastovčak za iznimno zalaganje u Klubu amaterske fotografije, te promicanje imena Općine Sveti Lovreč i dugogodišnji angažman lovrečkom KUD-u Matka Laginje. Damir Matošević dobio je Općinsko priznanje za dugogodišnje zalaganje u KUD-u Matka Laginje, te organizaciju kulturnih i društvenih zbivanja na području Općine Sveti Lovreč, a Vedran Sinožić, Valter Palman i Adriano Palman dobili su priznanja za 50. ili više dobrovoljnih davanja krvi. Dan općine Sveti Lovreč nastavlja se danas Beerfestom, te drugim zabavnim i sportskim programima. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter