Sveti Lovreč aktivan na europskim projektima

Načelnik Silvano Matošević s dobitnicima priznanja: Ferucio Banić (u sredini) i devetogodišnji Karlo Johanes Antolović
Načelnik Silvano Matošević s dobitnicima priznanja: Ferucio Banić (u sredini) i devetogodišnji Karlo Johanes Antolović

Dosadašnje aktivnosti općine Sveti Lovreč u 2012. godini, koju je obilježilo smanjivanje budžeta, recesija, ali i aktivno sudjelovanje u prijavi na europske projekte, rekapitulirane su na svečanoj sjednici za Lovrečevu.

Drago Starić, predsjednik općinskog vijeća, naglasio je da su zbog racionalizacije poslovanja troškovi funkcioniranja općine znatno smanjeni, a vijeće djeluje na potpuno volonterskoj osnovi. Na proviziju rade zaposleni na projektima EU-a, stoga se preksinoć uvelike govorilo o projektima i sredstvima iz fondova.

- Tijekom 2011. krenuli smo tražiti izvore financiranja iz IPARD programa, fondova Europske unije, naglasio je načelnik Silvano Matošević. Tako se asfaltiranje ceste Heraki - Pajari, vrijedno oko pola milijuna kuna koje dijelom financira Općina, a dijelom europski fondovi, privodi kraju.

Za kanalizacijski sustav koji stagnira od 2008. očekuju odgovor o daljnjem financiranju iz EU-a do kraja godine, kao i za projekte prekogranične suradnje: jedan je vezan uz održavanje kulturne baštine i uređivanje etnografske zbirke, a drugi za mjesni dizajn. Dovršen je i dio radova oko starogradske jezgre.

- Obnova zvonika i područja oko zvonika te parkirališta je gotovo zgotovljena, orgulje su se vratile iz Italije, stoga slijedi i nastavak programa ulaganja u dovršetak rekonstrukcije orgulja te nastavak radova na zidinama, rekao je Starić. Istaknuta su još dva projekta: vodovodna mreža i izgradnja glavnog voda u Istarskoj ulici koja će početi, nadaju se, još ove godine. U budućem naselju Belvedere donacijom pazinskog poduzeća Kamen izgrađena je većina prometnica, a još treba dograditi istočni dio naselja, vodovodnu mrežu i riješiti električne vodove.

Od zaslužnih stanovnika nagrađeni su devetogodišnji Karlo Johanes Antolović, zatim Ferucio Banić koji je više od šezdeset godina član Limene glazbe u sastavu KUD-a Matko Laginja i Branko Jakovetić, trener stolnoteniskog kluba Sveti Lovreč, prošle godine proglašen najboljim trenerom u Istarskoj županiji koji nije mogao prisustvovati dodjeli. Zbog redukcije vode ukinuta su nagrađivanja najljepše uređenih okućnica i balkona. Prisutnima je najavljen i program Lovrečeve koja će u subotu prvi put imati Endurance konjičku utrku, a svečana sjednica uveličana je nastupom članova porečkog Big Banda te članova Limene glazbe Sveti Lovreč. (Napisala i snimila Marina DAMJAN)


Podijeli: Facebook Twiter