Sveti ljudi azilanti u Rojcu

Portreti azilanata
Portreti azilanata

Izložba Davora Konjikušića "Sveti ljudi", nagrađivani rad s 12 portreta tražitelja azila, bit će otvorena sutra u 20 sati u Dnevnom boravku Rojca u Puli.

Kao početnu točku rada umjetnik koristi policijsku službenu "Šablonu za provjeru ispravnosti biometrijske fotografije".

- Tražitelje azila fotografiram prema policijskim uputama, svjesno radeći grešku. Dopuštam minimalne ekspresije lica koje pokazuju njihovu osobnost, odbijajući im oduzeti individualnost i svesti ih na arhivski podatak. Mijenjajući odnose moći, propitujem ulogu medija fotografije kao političkog instrumenta za kontrolu i nadzor, kaže autor.

Ovaj njegov rad nagrađen je na Slavonskom bijenalu ove godine, a izlagan je u javnom prostoru za vrijeme trajanja Urbanfestivala, u prostoru Galerije SC te u Muzeju suvremene umjetnosti u sklopu godišnje izložbe T-HT nagrade za suvremenu umjetnosti.

Za vrijeme gostovanja u Puli, umjetnik će na fasadi Rojca napraviti novu fotografsku intervenciju, novi site specific rad, u kojem se bavi morem kao prostorom koje predstavlja prostor razmjene i nesmetanog kretanja za privilegirane, a smrt i patnju za one ne-privilegirane.

Davor Konjikušić, rođen je 1979. godine, a studij snimanja i magisterij fotografije završio je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Fotografijom se služi kao primarnim medijem za artikulaciju svog autorskog koncepta u kojem propituje odnose između osobnog i javnog, intimnog i društveno-političkog. U svojoj umjetničkoj praksi, fotografiju povezuje s tekstom, arhivom, nađenim predmetima i videom. Zanima ga uloga fotografskog medija u uspostavljanju odnosa moći i kontrole. Za svoj rad "Genogram" nagrađen je u kategoriji umjetničkog koncepta na Festivalu Rovinj Photodays 2013. Organizator pulske izložbe je Savez udruga Rojca. (Z. A.)


Podijeli: Facebook Twiter