Sveti Juraj otvorio vrata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Crkva sv. Jurja u Plominu, koja datira iz 11. stoljeca, otvorena je u nedjelju u sklopu proslave Bele nedeje, nakon šestogodišnje obnove. Saniran je i romanicki zvonik, a restaurirani su oltar, slike, skulpture, stare maticne knjige iz plominske župe, glagoljski misal iz 1631. te knjiga epistola i evandelja iz 1699. godine. U cjelokupnu obnovu Ministarstvo kulture uložilo je 1,6 milijuna kuna, a radove je izveo žminjski Kapitel.

Konzervatorica Nataša Nefat, voditeljica obnove koju je inicirao Ivan Matejcic, bivši procelnik pulskog Konzervatorskog odjela, istaknula je da su željeli da crkva bude žarište iz kojeg ce krenuti revitalizacija zapuštenog drevnog gradica. Najavila je skori pocetak sanacije južnog dijela zidina oko crkve - za što je vec napravljen projekt te arhitektonski snimak - u koju ce Ministarstvo uložiti 200 tisuca kuna, a Opcina Kršan 100 tisuca. Plominska sakralna baština zaslužuje zbirku koja bi mogla biti realizirana kroz pet do deset godina, dodala je Nefat.

Nakon što je velecasni Ilija Jakovljevic, kancelar u poreckoj i pulskoj biskupiji, koji je blagoslovio crkvu, prozvao lokalnu zajednicu što se nije ukljucila u obnovu, kršanski nacelnik Valdi Runko spomenuo je aktualne probleme s punjenjem opcinske blagajne, rekavši da bi vec dogodine mogli više doprinijeti. Svojevrsna najava toga, zakljucio je nacelnik, jest i nedavno raspisan natjecaj za obnovu zidina oko crkve.


Podijeli: Facebook Twiter