Svetačke medaljice u Kneževu dvoru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izložba "Svetačke medaljice – pobožna znamenja žiteljica samostana sv. Teodora u Puli" Arheološkog muzeja Istre u Puli gostuje još danas u Kneževu dvoru u Dubrovniku. 

Izložba čija je autorica Ondina Krnjak, viša kustosica Arheološkog muzeja Istre u Puli, prikazuje svetačke medaljice nađene istraživanjem benediktinskoga samostana s crkvom sv. Teodora u Puli.

Pulske benediktinke se prema vjerodostojnim podacima spominju u 12. i 13. st., a nakon sredine 14. st. njihov je samostan bio premješten unutar grada. Kult sv. Teodora, prvokršćanskog mučenika, u Puli se počeo štovati još u vrijeme bizantske vladavine Istrom, a sredinom 17. st. prilikom izvođenja radova na katedrali su nađene njegove relikvije.

U srednjem i novom vijeku, u krugu samostana su se pokapali gotovo svi koji su u njemu za života boravili, pa su predmeti ove izložbe pripadali brojnim stanovnicama spomenutog samostana. Riječ je o privjescima s reljefnim prikazima na objema stranama, najčešće s likovima Isusa, Bogorodice, svetaca, čudotvornih prikaza i predmeta, i hodočasničkih mjesta.

Vjernici su ih nosili ovješene na krunice ili oko vrata, kao simbol vjere, zaštite i utjehe. Kao izraz duboke pobožnosti nisu se ni u smrti odvajale od preminule osobe. Izrađivale su se u hodočasničkim mjestima, u samostanima, a najkvalitetnije vjerojatno u rimskim kovnicama.

Datiraju se u 17. i 18. stoljeće. Danas ti predmeti imaju kulturološku vrijednost i nezaobilazni su predmeti u proučavanju slojevitosti življenja na jednom prostoru.

Dubrovačka je publika izložbu mogla razgledati tijekom mjesec dana, a na otvaranju izložbe uz autorica izložbe Ondinu Krnjak okupljenima se obratila i ravnateljica Dubrovačkih muzeja Pavica Vilač, a izložbu je otvorio dr. Stijepan Krasić. (Hina/B. Ć. J.)


Podijeli: Facebook Twiter