Sveta Stolica i Hrvatska na rubu diplomatske krize

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ponekad i tišina postaje vijest: slucaj samostana u Dajli amblematicni je primjer muka kao eklatantnog i bucnog odgovora. U utorak su svi talijanski mediji prenijeli priopcenje Vatikana suzdržavajuci se od komentara. Dosad nismo zabilježili izjave i javne stavove predstavnika institucija talijanske države niti politickih stranaka, cak ni onih bližih Vatikanu.

I u bucnom Trstu, koji se kad su esuli i njihova imovina u pitanju redovito diže na noge, vlada cudno zatišje. Pojedini istaknuti predstavnici esulskih udruga progovorili su tek na naš upit, poput bivšeg predsjednika Federacije esulskih udruga Paola Sardoza Albertinija, odvjetnika i iskusnog poznavatelja prilika unutar crkvenih institucija. Veli nam da je iznenaden Papinim aktom, odnosno cinom suspenzije porecko-pulskog biskupa.

- Što se mene tice, nisam nikad cuo da se takvo što dogodilo unutar Crkve. Vjerojatno primjera ima, ali ja ih, iskreno, ne poznajem. Sigurno je da se radi o neobicnom i snažnom potezu Vatikana i samog pape Benedikta XVI., rekao nam je Albertini koji je dodao da je u tom slucaju pitanje vlasništva temeljno, a nacionalnost sukobljenih strana sasvim beznacajna.

"Radi se o odnosima unutar Vatikana. Koliko mi je poznato, samostan je bio vlasništvo benediktinaca, njima je jugoslavenska država oduzela imovinu i akt o denacionalizaciji trebao bi poštivati tu datost. U suprotnom, mogli bismo zakljuciti da se dogodila nova eksproprijacija, u tom slucaju u korist biskupije. Mislim da hrvatska država nije trebala intervenirati", rekao nam je Albertini.

Kontaktirali smo i s predsjednikom hrvatske zajednice u Trstu Damirom Murkovicem, koji je ujedno i predsjednik Federacije hrvatskih zajednica u Italiji. Hrvati u Trstu vec godinama održavaju vrlo prisne odnose s Poreckom i pulskom biskupijom.

- Poznajem vrlo dobro mons. Ivana Milovana, stojim iza njega i dajem mu podršku. Kao vjernika, cijela me situacija iznenadila i teško sam to primio. No, kao covjek znam da unutar Vatikana djeluju razne struje, razne frakcije, borba je živa i osobno mislim da je sve to izgradeno mimo Pape. Iskreno, i kao covjek i kao vjernik iznenaden sam stavom kardinala Bozanica. Ne mogu ništa reci jer mi je sve neshvatljivo, svaki bi komentar bio ishitren. Jedno je sigurno - državna i vjerska vlast se ne mogu mimoici, dijalog je nužan, i to ce se sigurno riješiti na obostranu korist, kaže Murkovic.

U utorak je i rimski dnevni list Il Messaggero pisao o slucaju Dajla odabravši intrigantan naslov "Sveta Stolica i Hrvatska na rubu diplomatske krize". Rimski list poslužio se nogometnim frazama da bi opisao stanje odnosa izmedu Rima i Zagreba pa pišu da je Vatikan u tom slucaju ušao donom u osjetljivo polje Osimskih sporazuma. (E. VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter