Sveta srca: Pohod u crvenu nutrinu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izložbom "Introvertura" hrvatsko-austrijski dizajnerski trojac Numen/For Use - Sven Jonke, Nikola Radeljkovic i Christoph Katzler - vratio se u Pulu u izložbeni prostor Sveta srca Arheološkog muzeja Istre.

Puljanima poznati po instalaciji "Selotejp" s manifestacije "Tu smo 2" Muzeja suvremene umjetnosti Istre, numenovci su i ovog puta u naš grad donijeli instalacije neutilitarnog dizajna u koje je moguce upasti te u kojima se može i boraviti. Radi se o svjetlosnim objektima Numen-light koji posredstvom beskonacnih odraza postaju i sami beskonacno veliki i pred kojima se gubi tlo pod nogama.

Druga, velika instalacija zove se Numen-Tuft - viseca konstrukcija u koju je moguce uci i koja je sacinjena od crvenog, rukom tkanog tepiha.

- I dalje pokušavamo eksperimentirati s prostorom Svetih srca koje smo otvorili arheološkom izložbom o radanju grada. Sveta srca su poslužila i za koncerte, ali i za izložbu Ante Rašica "Hrvatski Apoksiomen" kad je Pulu posjetio najveca skulptura u njenoj povijesti. Zanimljivo je vidjeti kako se upravo te velike instalacije mogu odlicno prožeti u ovom prostoru, kazao je Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre na otvorenju izložbe.

Nikola Radeljkovic iz Numena kazao je da je zadovoljan što su uspjeli ispuniti ovaj prostor te da se ostvarila njihova želja da ovakve instalacije donesu u Pulu.

- Ovaj hibridni prostor ima jaku auru kršcanstva i koliko je god prostor obnovljen i prenamijenjen ostao je hibridan, nešto izmedu galerije i crkve. Pozivam vas da dodete sljedecih dana pogledati izložbu pa da putem ovih instalacija istražite svoju duhovnost i odnos prema prostoru, kazao je Radeljkovic i posebno se zahvalio Mauriciju Ferlinu i Igoru Zenzerovicu.I

zložba "Introvertura" dizajnerske skupine Numen/For Use može se razgledati do 29. ožujka, svakog dana od 12 do 20 sati. (Boris VINCEK; snimio Manuel ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter