Sveta srca mame posjetitelje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako je interes posjetitelja za najpoznatije pulske spomenike prošle godine pao za nekoliko postotaka u odnosu na 2010., ustanove kojima upravlja Arheološki muzej Istre prošle je godine obišlo oko 350 tisuca ljudi. Najveci dio, ocekivano, otpada na amfiteatar koji je posjetilo 300 tisuca ljudi, ne racunajuci one koji su došli na koncerte i filmski festival, rekao nam je ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo.

Istovremeno je samo Arheološki muzej posjetilo oko deset tisuca ljudi, slicno kao i Augustov hram, dok je Nezakcij pohodilo oko sedam tisuca. Medutim, pažnju posjetitelja izazvao je prostor crkve Svetih srca koja je u manje u pola godine od otvorenja privukla oko osam tisuca posjetitelja, što je lijepa brojka.



Sveta srca su otvorena 14. srpnja pa, iako je Komšo tu dodao i one koji su pohodili i koncerte, brojka impresionira, no ravnatelj Arheološkog muzeja optimisticno vjeruje da bi se mogao dosegnuti broj od sto tisuca posjetitelja godišnje u Svetim srcima, što se ne bi dostiglo odmah, ali moguce je tijekom nekoliko godina barem pokušati, iako bi bio zadovoljan i s manjom brojkom. Komšo ipak racuna privuci turiste, kao i one koji ovdje žive.

- Sveta srca nisu klasicna galerija. Galerije imaju tendenciju biti neutralne, da mogu primiti bilo kakvu izložbu a da se ona ne mora truditi da se nametne prostoru. Ovaj prostor fascinantno izgleda, kada se ude u njega, on oduzima dah, objašnjava zašto su Sveta srca izazvala toliki interes.



- Taj prostor ima logistiku, ima nešto što nazivam carolijom i osobno se odlicno osjecam unutra. Prostor je zanimljiv zato što je spoj crkve i moderne interpolacije, a opet je galerija pa sve unutra dobiva posebnu vrijednost. Na nama je kako cemo je puniti i s kojim programima.

Osnovni koncept je da se za ljetnih mjeseci održavaju velike izložbe u produkciji Arheološkog muzeja Istre, ali i drugih muzejskih i kulturnih institucija s podrucja Istre, da bismo lokalnu gradu što više približili turistima, a da se tijekom ostatka godine odvijaju programi koji su više okrenuti prema gradu, regiji i šire, veli Komšo.

Kao primjer spominje izložbu Ante Rašica koja je nastala kao plod zajednicke organizacije Arheološkog muzeja Istre i Muzeja suvremene umjetnosti Istre te još neke manje projekte koje planiraju do ljeta kada bi se trebala održati velika izložba o prehrani koju ce zajednicki organizirati svi istarski muzeji, a na njoj ce biti predstavljeno kulinarstvo u Istri na razlicite nacine.

Za kraj godine planiraju izložbu "Laibach Kunst", a izmedu izložbi bi se organizirali koncerti, manifestacije razlicitih tipova...


Podijeli: Facebook Twiter