Sveta Obitelj prošetala Gracišcem

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kad su se u 17 sati, na Stjepanje, oglasila zvona s crkve Sv. Vida na drevnom gracaškom Placu, andeo Gabrijel evandeoskim se rijecima obratio Mariji. I tako je, dan po Božicu, pocelo uprizorenje živih jaslica. Prema biblijskom scenariju, Isusovi roditelji uputili su se u Betlehem koji je Gracišce sa svojom slikovitom graditeljskom baštinom savršeno docaralo. Sveta Obitelj gradskim je ulicama, u potrazi za prenocištem, prolazila pokraj radionica u kojima su kostimirani Gracišcani uprizorili mnoge stare zanate, ali i svakodnevne kucanske poslove.



Mnogi posjetitelji zastajkivali su i promatrali domacine vješte u pecenju kruha, mljevenju brašna, kovanju, izradi bacava, pletenju košara i drugim zanatima i vještinama. Stariji su se prisjecali djetinjstva, a mladi cudili tome što sve ljudske ruke mogu proizvesti. Slijedeci Josipa i Mariju, brojni su posjetitelji tako imali prigodu razgledati i živi etnografski muzej na otvorenom uklopljen u jedinstveni ambijent starog Gracišca.



Uz pjesmu župskog zbora narator je putem razglasa citao tekst evandelja koji opisuje Isusovo rodenje, a opisivao je i dogadanja u radionicama uz koje je prolazila Sveta Obitelj. Tako su uz vizualan doživljaj posjetitelji mogli ponešto doznati o starim zanatima i vještinama.

Žive jaslice u Gracišcu bit ce prikazane još dvaput: 3. i 6. sijecnja 2010., s pocetkom u 17 sati, nakon što se oglase zvona župne crkve.


Podijeli: Facebook Twiter