Sveta Fuma

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ime vina: "St. Euphemia"
Godina berbe: 2008.
Proizvodac: Vina Vivoda
Lokacija: Rovinj, zapadna Istra
Temperatura serviranja: 10-12 stupnjeva Celzija
Gastro preporuka: krilo romba s pacjim confitom
Ocjena:
8,85/10
Cijena (MPC): 99 kn (Cicibela Rovinj)

Vinogradi i vinogradari imaju svoga zaštitnika svetog Vinka, a jedan od najljepših gradova na Jadranu - Rovinj - ima svetu Eufemiju ili svetu Fumu. U zadnjih pet godina, koliko radim u Maistri, rovinjski vinari napravili su znacajan iskorak u kvaliteti vina. Medu njima je i vrijedna obitelj Vivoda, koja se uzgojem vinove loze i proizvodnjom vina bavi još od davne 1952. godine. Obraduju 15 hektara vinograda, najviše na položajima Turnina i San Cipriano, gdje vinova loza raste na dubokoj crvenici, a usto su okrenuti prema jugozapadu, što je najbolja pozicija.

Osim istarske malvazije uzgajaju i muškat bijeli, teran te merlot. Kvalitativno su iskoracili 2008., kada su odlucili napraviti jednu odležanu malvaziju iz jako dobre berbe te je nazvati "Santa Euphemia". Ovo je bio izvrstan potez - dobiveno je odlicno vino, koje je usto i lijep poklon ili uspomena na boravak u Rovinju. U projektu je sudjelovao i Grad, a etiketu potpisuje doktor industrijskog dizajna Robert Radešic.

Loze iz kojih je dobiveno grožde za ovu malvaziju stare su oko 40 godina, a berba je bila krajem rujna 2008. Nakon duge maceracije od 30 dana, vino je odležalo 24 mjeseca u 1.500 l i 500 l bacvama od hrasta. Potom je još šest mjeseci odležalo u boci. Lijepe je zlatnožute boje, kristalno bistro, a nakon vrtnje u caši brzo se zaustavlja te se suze sporo spuštaju, što nam govori da je gusto i ima dobru konzistenciju, a može nam reci i nešto o ekstraktu u vinu.

Intenzivnost mirisa je izražena. Vinu treba zraka da bi došlo u pravu formu. Na pocetku su dominantni vanilija i dim, slijedom odležavanja u drvu. No, kasnije se javljaju i lijepe note suhe trave, paprati na primjer, ili pak mediteranskog bilja iz primorskog krša.

Malo se osjeti i nota crnoga tartufa, ali i meda od bagrema te cak i mala zacinska nota bijeloga papra. Vino je suho, toplo i mekano, a s druge strane djelomicno svježe i tanicno, ukusno, pitko i mineralno. Jako je i djelomice uravnoteženo - prevladava meka strana, intenzivnost je u ustima izražena, trajno je, s blagom gorcinom na samom završetku. Kakvoca mu je fina, harmonicno je i sada je u pravoj formi za konzumaciju. Svakako ga treba otvoriti barem pola sata prije konzumiranja i dati mu veliku cašu, da se nadiše.


Podijeli: Facebook Twiter