Svestrana Helena Klakočar

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Autorica vizualnih naravita, grafičkih novela i grafičkih reportaža, te ilustracija, plakata i video filmova koja u svome stvaralaštvu koristi razne medije, Helena Klakočar, predstavila se u petak na Sajmu u programu Hop lektira. Prisutnim je učenicima govorila i o tome kako u svome stvaralaštvu koristi dokumentarne zapise, razgovore i događaje, te kako otkriva nevidljivu pozadinu sistema i kompleksnih odnosa.

Klakočar je inače diplomirala grafiku u Zagrebu, te filmsku animaciju i slikarstvo u Tilburgu. Među njezinim djelima zanimljiva je graphic-novela "Nemirno more" u izdanju tršćanske izdavačke kuće Comunicarte edizioni, a radi se o strip-priči u kojoj opisuje svoje nemirno ljetno putovanje koje je 1991. provela sa suprugom ploveći katamaranom duž jadranske obale. Održala je samostalne izložbe u Nizozemskoj, Hrvatskoj, Francuskoj, Sloveniji… Brojne su nagrade okrunile njezino stvaralaštvo, dobila je priznanja za ilustraciju, stripove, crteže te sudjelovala na mnogim festivalima strip-stvaralaštva. Sudjelovala je i u izradi filmova "Pleši, čudovište, na moju nježnu pjesmu" s grupom Zzot (film je nagrađen u Beogradu na festivalu alternativnog filma), "Tai Chi" s Milanom Manojlovićem, "Što se dogodilo s mojim prijateljima", surađivala je u izradi animiranog dijela filma redatelja P. de Pierponta (Belgija), a pridonijela je i izradi animiranog filma "Oko", producenta udruge Divlje oko. Zastupljena je i u knjizi "Ženski strip na Balkanu".

Inače u programu Hop lektira za učenike osnovnih škola, koji je bio jako dobro posjećen, do sada su gostovali Josip Sršen, Krešimir Biuk, Štef Bartolić, Puljani Vibor i Vjeran Juhas te Klakočar, a voditelji su Vladimir Šagadin i Iris Mošnja. (V. B.)


Podijeli: Facebook Twiter